VELIKA PRIJEVARA

CIJELI TAJ REALITY SVETKOVINA JE PROPASTI LJUDSKOG RODA. ALI, NAJVEĆI JE PROBLEM ŠTO JE POTPUNO LAŽAN! Znate li tko je, zapravo, Gospodin Savršeni?

Goran Jurenec, 'Gospodin savršeni'

 

Pokušavam shvatiti koncept ovoga televizijskog natjecanja na ispadanje - dakako, ne iz perspektive natjecateljske, negoli producentske. Naime, nije mi jasno zašto nastoje prodati program u kojem je sve lažno: žene koje ne traže supruga skaču oko tipa za kojeg znamo da nema ništa: vila, bazen i taj izlet u Vodice na koji ih vodi - nisu njegovi.

Gospodin Savršeni zapravo je ozlijeđen bivši košarkaš, gastarbajter, bez stalnog zaposlenja, osim ovoga, na RTL-u. Dovoljno je očajan, dakle, da se prijavi u jednu ovakvu zmešanciju, u sklopu koje, po zadanoj šabloni, manipulira ženama, u čije motive za prijavu možda nije pametno ulaziti. Ima među njima inteligentnih, manje inteligentnih, ovih, onih, a sve zajedno predstavljaju dokaz da je feminizam - mrtav.

Mrtav je i muški rod - ako ga predstavljaju ovakvi kakvim se ovdje predstavlja Gospodin Savršeni. Prije svega, koncept je skrojen upravo pa feministički - muškarac bira, ali on je zapravo objekt, a ne subjekt pažnje. Naime, ne može ne izabrati.

Muškarac koji javno, pred kamerama, otpisuje žene kao njemu neprilične i nije, zapravo, standardan muškarac - nego neki okupan prostodušnom mržnjom prema ženama. Moguće i patološkim zazorom od njih. U svakom slučaju, ponaša se tako da nije dobrodošao u bilo kakvo razumno društvo.

Znači, cijeli ovaj RTL-ov program svetkovina je propasti ljudskog roda. Ali čak ni u tom nije problem. Nije, dakle, problem što je program vulgaran, primitivan, glup, nego je problem to što je neodoljivo lažan, neodoljivo oduran, jednostavno umjetan na nakaradan način.

Uopće ne moraliziram. Smeta me u cijelom konceptu agresivna prevara. Znači, osim što nudi rog za svijeću kad je posrijedi Gospodin Savršeni, u stvarnosti nezaposlen muškarac potrebit pažnje nudi sumnjivu robu i kad su posrijedi te takozvane kandidatkinje. Naime, one nisu, uvjeren sam, udavače, nisu tu zbog toga umirovljenog košarkaša bez određenog zanimanja, koji se bio okušao u takozvanom modelingu, a taj zamišljam da su po njemu pravili gipsane odljevke. Ne, one se trape pred nama pogonjene taštinom. Neka se i one nađu na televizijskom ekranu, pa makar doživjele i poniženje! I nogom u guzicu je korak naprijed - predlažem kao slogan za buduće epizode.

Svi, dakle, zajedno glume da ne glume, a svi zajedno glume i više nego - jadno.

Među takozvanim komentatoricama u studiju, jedino uspijevam sa simpatijom pratiti Anu Begić, dramsku prvakinju zagrebačkog HNK. Ona je, primjerice, o svojim propalim vezama svjedočila šarmantno iskreno, nikoga ne vrijeđajući, a sebe ne shvaćajući odviše ozbiljno. Tako da bismo za nju mogli kazati da vraća nekakvo povjerenje između muškaraca i žena. Inače ova emisija pridonosi rastu netrpeljivosti među spolovima, a i unutar istih.

Ukratko, Gospodin Savršeni je savršen utoliko što uopće ne živi u Hrvatskoj, niti će, pretpostavljam, nakon svršetka programa u njoj ostati, tako da se, na koncu, neće dogoditi savršeno ništa. Osim što će možda krenuti sljedeća sezona, ako dovoljan broj gledateljica i gledatelja odluči da im nije dovoljno loše u životu, nego da im mora biti još lošije.

Izdvajamo