IZA KULISA

Crni HDZ-ovi labudovi i na predsjedničkim izborima?

Vinkovci, 200919. Otvorenje 54. Vinkovackih jeseni.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos

Naoštrile su se “vile, motike, čekići i lopate” na nedavnom okruglom stolu pod nazivom “Protuustavna agresija na Vukovar”, koji su u zagrebačkom središtu Hvidre organizirale građanske inicijative i Udruga branitelja dragovoljaca Vukovara, a na kojem su istaknuti HDZ-ovci, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i saborski zastupnik Stevo Culej, pljeskali na svaku kritiku vlasti.

Jedan je kolega u Novom listu ovaj skup nazvao pokretom otpora unutar HDZ-a i nije pogriješio. Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u desnom krilu HDZ-a nikada nije bio prihvaćen.

“Smrtni grijeh” napravio je kada je odlučio ratificirati Istanbulsku konvenciju, zapravo benigni dokument koji načelno treba pomoći u suzbijanju nasilja nad ženama, a u desnim krugovima potpuno neopravdano i uz pomoć različitog fake newsa prozvan je praktički crvenom krpom ispod koje se, po njima, krije formula za uništavanje konzervativnih vrijednosti u društvu.

Oporba unutar Plenkovićeva HDZ-a ni u jednom trenutku nije mirovala, a i sada postoje one snage koje zazivaju poraz aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na nadolazećim izborima kako bi preko nje mogli rušiti Plenkovića, za kojeg smatraju da je slobodno mogao biti i predsjednik njima mrskog SDP-a. Zato Culej uporno ne želi reći je li možda Miroslav Škoro njegov favorit na predsjedničkim izborima, spominje povlačenje desne ručke, a Ivan Penava, koji bi najviše trebao raditi na suživotu Hrvata i Srba u Vukovaru, zalaže se za prekidanje diplomatskih odnosa sa Srbijom te šalje poruku “velikim državnicima”:

“Nažalost većina nije prepoznala da su neke stvari iznad stranačke stege i politike. Ali, o njima će govoriti vrijeme koje je pred nama i glasači. I crni labudovi”.

Zato se s pravom u vrhu HDZ-a pribojavaju crnih labudova i na predsjedničkim izborima.

Izdvajamo