IZA KULISA

Čudi što Posavec nije i prije izašao iz HNS-a

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Nije iznenađenje to što je međimurski župan Matija Posavec istupio iz Hrvatske narodne stranke, nego zašto to nije napravio još ranije. Da je politički na jednoj strani, a Ivan Vrdoljak i HNS-ovi oligarsi na drugoj, znalo se prije tri mjeseca kad je izjavio da se “netko treba jasno i konkretno javnosti i članovima ispričati za ono što je HNS napravio prije dvije godine, kada je ušao u koaliciju s HDZ-om. Bilo bi bolje da su tada bili novi izbori, a potez HNS-a nije bio ni hrabar ni odgovoran. Sad nam treba novi početak, potpuno drugačiji smjer”.

Do toga trenutka Posavec je kroz medije bio najavljivan kao Vrdoljakov nasljednik i osoba koja će revitalizirati narodnjake. Mlad (38) na čelu uspješne Međimurske županije, usto izborni pobjednik. Još prije dvije godine je tvrdio da je koalicija s HDZ-om loša, što govori da je dosljedan u temeljnim stavovima.

Nije slučajno dao izjavu novinarima u atriju Staroga grada u Čakovcu kod poznate skulpture “Oproštaj Katarine od Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana”. Vidi se da se bavio public relationom pa je izabrao lokaciju koja simbolizira rastanak, ali i sugerira da HNS očekuje teška sudbina.

U tome treba tražiti dodatni motiv ovog rastanka. HNS je terminalno kompromitirana stranka, koja je svedena na ulogu žetončića, kako bi rekao Milan Bandić. Izgubili su velik dio svojih stalnih i potencijalnih birača kada su ušli u Vladu Andeja Plenkovića, a nisu dobili nove glasače i ako se na idućim parlamentarnim izborima ne prikrpaju HDZ-ovoj listi, slijedi potop. Duboko sumnjamo da će u HDZ-u pristati na ovu soluciju jer je tamošnjim desničarima ionako preko glave braka s haenesovcima.

Matija Posavec jučer je povukao potez koji mu možda osigurava političku budućnost. Treba vidjeti hoće li to biti stvaranje regionalne stranke sjeverozapadne Hrvatske, svojevrsnog “kajkavskog IDS-a” s Radimirom Čačićem, možda i Damirom Bajsom i još nekim lokalnim političarima, ili nešto drugo, ali napuštanjem HNS-a uspio se osloboditi neizdrživog balasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:02