EKONOSFERA

Da Hanfa radi kao američki SEC, slučaj Agrokor nikad se ne bi dogodio

Ključni problem današnje Hanfe u tome je što svjesno ne žele imati širinu i viziju. Vodstvo Hanfe, baš kao ni značajni dio financijske javnosti, uopće ne razumije kako je njihova zadaća puno šira od slijepog pridržavanja slova zakona, uz očito svjesno zatvaranje očiju pred širenjem ekstremno velikog sistemskog rizika
 Bruno Konjević / Hanza Media

Kako je moguće da u maloj zemlji Hrvatskoj dođe do kolapsa epskih razmjera najvećega poslovnog sustava, a da nitko živ nije odgovoran za to što nije zaustavio gomilanje enormnog rizika iako je evidentno za to primao plaću?

Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan: u Hrvatskoj zapravo uopće nemamo doživljaj pravog značaja Hanfe - Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, hrvatskog pandana ozbiljnih komisija za vrijednosne papire. Dame i gospoda koja vode Hanfu vrlo su dobro obrazovani te raspolažu s vrlo značajnim iskustvom u financijskom sektoru, tolikim da bi se čak moglo reći da su njihove osobne karijere znakovito uvezane s najvećim kompanijama sektora koji nadziru. No, nećemo im spočitavati to tko je otkuda došao, raspredati o tome kako je moguće da su u Hanfu stigli kadrovi iz jedne grupacije s kojom je ranija uprava agencije vodila pravi rat oko raznoraznih pravnih i financijskih aspekata njezina poslovanja, a da bi nakon toga taj rat nestao. Isto tako, nećemo raspredati o kadrovskim koincidencijama Hanfe s kućom za koju se ispostavilo da je nekako neprimjetno uspjela uzeti ispred nosa 'osiguranim' kreditorima i bondholderima četvrt Konzuma, a da je to isto društvu koje sada posjeduje četvrt dionica Konzuma ranije oduzeta dozvola za rad zbog ozbiljnog nereda u poslovanju. Ukratko, bit ćemo dostojanstveni pa se nećemo baviti osobnostima i tračevima, iako su poprilično intrigantni, nego suštinskim pitanjima.

Problem je u tome što vodstvo Hanfe, baš kao ni značajni dio financijske javnosti, uopće ne razumije kako je njihova zadaća puno šira nego slijepo pridržavanje slova zakona uz očigledno svjesno zatvaranje očiju pred širenjem ekstremno velikog sistemskog rizika. Vjeruje li vodstvo Hanfe doista u to da su radili sve OK iako se dogodilo da je jedan Ledo jamčio s čak 18,9 milijardi kuna za obveze svog najvećeg dioničara, a da se Hanfa nije baš pretrgla zaštititi manjinske dioničare, među kojima su i mirovinski fondovi koje, apropo, također nadzire i trebali bi biti pod posebnim povećalom jer se oni brinu o mirovinama svih zaposlenih u RH. Nećemo posebno objašnjavati kako Hanfa jednostavno nije učinila dovoljno po pitanju zaustavljanja loše prakse mjeničnog poslovanja Agrokora niti zastrašujuće eksplozije faktoringa nakon što je centralna banka zaštitila bankarski sustav limitiranjem izloženosti banaka Agrokoru.

Pametna, dobro obrazovana i općenito super dame i gospoda iz Hanfe pomalo će s visoka odgovarati na ovakve teze otrcanom pričom o tome kako nemaju nadležnost štiti tvrtke i građane od preuzimanja rizika nego samo inzistiraju na poštovanju zakona. Ako se netko uspijeva provući pored zakonskog okvira koji su oni odlučili promatrati, njih jednostavno nije briga.

To vam je kao da policija kaže da će noću motriti samo jedno dvorište jer je tako propisao neki zakon dok će lopovi mirno krasti u susjednom pa će se oni 'pošteni policajci' baš jako zažmiririti kad lopovi počnu iznositi ormare i krevete iz susjednog dvorišta za koje tobože nisu zakonski odgovorni.

Ključni problem današnje Hanfe u tome je što svjesno ne žele imati širinu i viziju. Preporučili bismo im stoga da malo odu na stranice američkog SEC-a i pogledaju čime se oni sve bave. Jedna od njihovih zadnjih registriranih pravnih bitki jest ona u kojima su pravno i stručno razvalili dvije Bitcoin Mining kompanije - GAW Miners i ZenMiner. U osnovi te Bitcoin Mining kompanije trebale su angažirati vrlo značajnu kompjutersku snagu kojima bi u svijetu virtualne valute rješavali kompleksne jednadžbe kako bi verificirali grupne transakcije te tako omogućili zarade ulagačima. Kompjuterima su rješavali jednadžbe nagrađivane jedinicama virtualne valute. I pazite sad: američki SEC utvrdio je kako dvije spomenute tvrtke nisu imale dovoljno kompjuterske snage da realiziraju te kompleksne 'mining' operacije te su investitori zapravo plaćali za kompjutersku snagu koja nije postojala. Dobici pojedinih investitora zapravo su, zaključio je SEC, isplaćivani od kasnijih uplata te je naoko sofisticirana operacija zapravo bila 'dobra stara' Ponzi shema.

U Hrvatskoj bi, naravno, 'dobra stara' Hanfa rekla kako to nije njezin posao jer taj dotični problem nije opisan niti jednim zakonom. Za razliku, američki SEC uvezao je najmoderniji oblik prevare s prastarim Securities Actom iz 1933. i 1934. godine. Misle li prepametne dame i gospoda u Hanfi da je u tim prastarim propisima precizno opisano kako goniti GAW Minerse i ZenMinerse te ih natjerati na vraćanje više od 10 milijuna dolara, kao i dodatne civilne kazne od po milijun dolara? Kad bi mislili trećinu onoga što čine u SEC-u, danas slučaj Agrokor ne bi postojao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15