PIŠE BORIS VLAŠIĆ

Dan kad će savudrijsku ribu spašavati Superman i Tromblon

Netko bi morao objasniti Tromblonu da još nije sve izgubljeno i da ga nitko nije zamolio da započne pobunu
 CROPIX

Mora da je to teško. Probudiš se prerano jutrom i skužiš da moraš spasiti dio Hrvatske. Nekako. Jer ako to ne učiniš, ode Hrvatska k vragu, raspast će se kao pikule koje vješt majstor razbije dobrim udarcem, kao krstarica iz Star Warsa i nema druge nego biti zadnji jedi, suprotstaviti se svim projektilima koje ti prevrtljivi Kylo Ren uputi u svom bijesu i spasiti Pobunjenički savez.

Nije znano budi li se baš svakog jutra Petar Janjić Tromblon kao Luke Skywalker, pravedni meštar obmane i levitacije, ili je ponekad Bruce Vayne, Batman, ali evo novog trenutka kada se odlučio staviti u službu obrane, Domovine, nacionalnih svetinja, a konkretnije morske soli i neuhvaćene hrvatske ribe iz Savudrijske vale.

Janjić organizira ekskurziju. Mirovnu plovidbu. Mirnodopsku akciju. Odaje počast poginulim braniteljima. Provokaciju. Prva četiri opisa služe za hrvatsku publiku, a provokacija je ono kako će sve vidjeti Slovenija i ostatak Europe. Janjić je nezadovoljan arbitražnom odlukom o slovensko-hrvatskom problemu morske granice. Hrvatski sabor je i prije nego što je saznao za odluku donio svoju odluku da je nezadovoljan i da ju neće prihvatiti. Odluka je na kraju ipak donesena. Svi smo sada nezadovoljni jer je odluka na stolu, a ne smijemo je prihvatiti. Jedna, onako, glupa situacija. Da bi spasio glupu situaciju, u nju se umiješao narečeni Petar Janjić Tromblon. Obično se glupe situacije rješavaju pametnom idejom. Obično. Petar Janjić Tromblon je najavio neku svoju akciju o kojoj nitko nije znao ništa, dao je rok od 72 sata Vladi da riješi problem ili će on pokrenuti akciju za koju je u najavi rekao da će ju kasnije obrazložiti, s nekog portala iz nekog kutka interneta i da svi neka samo čekaju njegovu odluku.

Moj apel ide u pravcu mirnog rješenja. U kontaktu sam s brojnim civilnim udrugama i intelektualcima s obje strane granice. Imam puno prijatelja u Sloveniji i svima nam je u interesu da se ova potencijalno opasna situacija mirno razriješi. U suradnji s nekim drugim ljudima donio sam određene odluke, ali one zasad nisu za javnost. Odredili smo i točan datum isplovljavanja plovila u Savudrijsku valu, ali taj je datum zasad tajna. U 16 sati na jednom ćemo portalu objaviti kakav nam je precizan plan, a do tada detalji nisu za javnost, rekao je Tromblon vojnički precizno.

Već danima pratim kriminalno, ucjenjivačko i vandalsko ponašanje Republike Slovenije prema Republici Hrvatskoj, te jalovo, neodgovorno i ambivalentno, a nadasve protuzakonito djelovanje Vlade Republike Hrvatske u vezi opasne političke situacije u graničnom problemu sa Slovenijom, rekao je u svojoj protestnoj noti i dodao: Dugih 26 godina gospoda u Ministarstvu vanjskih poslova su za svoje debele plaće radili za svoju korist, a ništa za ono za što su bili plaćeni, a to je i rješavanje pitanja granica u trajnom smislu, zaključio je poput pobjednice na natječaju za Miss koja bi da vlada ljubav i mir u cijelom svijetu. Ono što je ustvari najavio bio je rat. Obećao je organizirati 100 ribarskih brodova i brodica hrvatskih branitelja s cijeloga Jadrana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitoga upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode - obećao je što se ne može shvatiti nikako drukčije nego poziv na krv radi plave ribe. Naravno da je lova u pozadini svakog domoljublja pa je objavio da će “osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj te zaštititi Ustav RH u punom smislu riječi”.

U Savudrijskoj vali ribari 26 hrvatskih ribara, dnevno zarade nešto više od tisuću kuna. Najveća je dubina 18 metara. Tim područjem plove teretni brodovi, tankeri i sve što ima posla u luci Kopar, a to sasvim sigurno nije primamljiv mamac čak ni za glupu ribu.

Za njih bi Tromblon organizirao rat. Nije to problem, ratovi se vode radi principa, ideala i raznih drugih gluposti pa može i zbog ideje obrane nacionalnog mora. Štos je samo što to ne odgovara činjenici, istini, niti se može opravdati bilo kakav sukob. Čak, nismo ni prisiljeni pristati na arbitražu. Nitko to od nas ne traži. U ovom trenutku svi, svaki važniji političar u EU poziva obje strane na dogovor. To ne znači nužno provođenje arbitraže, to poziva sve da sjednu i razgovaraju. Kada Juncker kaže da EK predlaže da, “ako strane to žele, da posredujemo između dviju strana”, onda to znači da svi očekuju neki razgovor. Da se očekuje od Hrvatske da samo poslušno provede arbitražnu odluku, onda bi nam to uredno rekli. Nekako bi netko morao objasniti Tromblonu da još nije sve izgubljeno i da ga nitko, kao i nikada do sada nije zamolio da započne pobunu, s ulice krene voditi politiku ili da izazove rat. Jednostavno, neka pričeka dan koji možda jednom dođe, da HDZ ode u opoziciju. Tada će biti svega, morskih šatora, vodenih tobogana, bova od plinskih boca i mirnodopskih ekskurzija. I posla za Marvelove junake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:57