OBLJETNICA OLUJE

DAN POBJEDE U GLINI: PRATILI SMO UŽIVO POČETAK THOMPSONOVA KONCERTA Pozornicom se zaorila Bojna Čavoglave, nije izostao ni pozdrav 'Za dom spremni'

 
 CROPIX

Koncert Marka Perkovića Thompsona bio je središnji događaj proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti povodom 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Glini koja je oslobođena u toj operaciji i taj dan slavi kao Dan grada.

Koncert je kasnio više od dva sata, a pjevač je nastup započeo svojom uspješnicom Bojna Čavoglave te je na njegov uzvik "Za dom" publika odgovorila sa "spremni".

U publici su se tijekom nastupa neprestano vijorile hrvatske zastave i palile baklje do te mjere da je Thompsona bilo teško i vidjeti. Nakon Čavoglava, Thompson je nastavio s 'Anica, kninska kraljica'. Hitove je nastavio nizati tijekom cijelog nastupa, a publika ih je zdušno pjevala s njim. Na koncert je došlo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Glina, 050818.
Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti  i Dana hrvatskih branitelja.
Koncert Marka Perkovica Thompsona.
Na fotografiji: Velimir Bujanec.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Na fotografiji: Velimir Bujanec

Prije nego što se zvijezda večeri popela na pozornicu sa svojim bendom, publiku su zagrijali grupa Dalmatino i Dražen Žanko. Cijeli program vodio je Velimir Bujanec koji je naglasio da je na koncertu osam generala koji su u Glinu došli iz Knina proslaviti Oluju.

Ljudi su u Glinu počeli pristizati od ranih jutarnjih sati, grad je bio prepun hrvatskih zastava, ali i štandova s majicama te šalovima s Thompsonovim imenom ili obilježjima Oluje.

Na ulicama su postavljeni i panoi na kojima su izložene fotografije iz ratnih dana.

- Slavit ćemo dostojanstveno. Danas odavde šaljemo poruke ljubavi, zajedništva, one poruke koje je naš narod uvijek slao, i prema drugima, tako ćemo danas i mi iz Gline - izjavio je Thompson uoči koncerta za RTL.

Kako su i najavili gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i župan Ivo Žinić, proslava je počela u petak svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Gline i otvorenjem izložbe fotografija iz Domovinskog rata, a u nedjelju su položeni vijenci na spomenik braniteljima.

Za koncert Marka Perkovića Thompsona u Glini i okolici zabilježeno je veliko zanimanje njegove publike već nakon što je prije godinu dana najavljen za proslavu Oluje koja je održana u Slunju. Tamo se okupilo nekoliko desetaka tisuća Thompsonovih fanova jer je to bio njegov prvi koncert kojim se slavi Oluja izvan njegovih rodnih Čavoglava.

FOTOGALERIJA: Proslava Dana pobjede u Glini

Koncert u Slunju ostat će upamćen jer se nakon njega Thompsonu sudilo prema Zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira zbog pokliča “Za dom spremni” na početku pjesme “Čavoglave. No, u svibnju ove godine, sutkinja Nives Šimunović oslobodila je Thompsona navodeći “kako nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret te da poklič ‘Za dom spremni’ tijekom izvođenja pjesme ‘Čavoglave’ nije bio praćen političkim porukama niti je izazvao remećenje javnog reda i mira”. U obrazloženju je dodala i “kako je pjesma izvođena u originalnom, izvornom obliku, a poklič ‘Za dom spremni’ sastavni je dio pjesme ‘Čavoglave’”.

Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:04