LABIRINT POLITIKE

Dobra ideja jedne inače jako loše političke stranke

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro
 Damjan Tadić / Goran Mehkek / Robert Fajt / Hanza Media

Ako u državi postoji politička stranka kojoj ovaj autor više nikada ne bi dao glas na izborima, onda je to HNS.

Razlog je jednostavan - ulaskom u Plenkovićevu Vladu Hrvatska narodna stranka i njihov predsjednik Ivan Vrdoljak počinili su najveće vjerolomstvo u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti i svima koji su im dali glas na izborima 2016. poručili da su naivne budale. Što se mene tiče, nakon toga, HNS je zaslužio propasti, jer su pokazali da su sazdani od laži.

Ipak, u subotu je - čak i takva Hrvatska narodna stranka - prva izišla s prijedlogom koji treba pozdraviti: HNS je najavio da će pokrenuti inicijativu kojom će se tražiti da se predsjednik države ubuduće bira u Hrvatskome saboru, a ne prikupljanjem birača na neposrednim izborima. Pustimo motive koji su Vrdoljaka i kompaniju motivirali na to. Važan je prijedlog, a sve što se dosad moglo čuti i vidjeti od predsjedničkih kandidata i kandidatkinja ostavlja dojam da smo u lošoj cirkuskoj predstavi, a ne pred izborom za najčasniju funkciju u Republici. To što radi Kolinda Grabar-Kitarović mora izazvati sram: od laganja kako se nekada nije smjelo spominjati Hrvatsku do njezina tragikomičnog boks meča protiv Stipe Miočića, koji pada nokautiran, iako je može srušiti pogledom, koliko je snažniji.

Miroslav Škoro trabunja kako bi bio direktni tumač volje naroda, što su o sebi govorili Hitler i Mao, pa snima prijezira vrijedne skečeve sa Željkom Pervanom i Velimirom Bujancem, a Zoran Milanović mulja svaki put kada ga se podsjeti da njegovi nekada najpouzdaniji suradnici sada plivaju u HDZ-ovu jatu.

A sve iako još nije proglašena formalna kampanja.

Što znači da nas čekaju mjeseci zaglupljivanja medijskog prostora, koji će biti kontaminiran podmetanjima i međusobnim uvredama, lažnim obećanjima i gomilom gluposti kakve se inače mogu čuti u kvartovskim birtijama. Kampanja je postala cirkus, a predsjednički kandidati izigravaju klaune, jer procjenjuju da tako privlače birače.

Takva taktika očito prolazi jer prema istraživanju HRejtinga, koji provodi HRT, Kolinda Grabar-Kitarović u ovom trenutku uživa potporu 28,5 posto birača. Bivši premijer i nekadašnji šef SDP-a Zoran Milanović dobio bi 24,8 posto glasova, a za pjevača Miroslava Škoru glasalo bi 18,2 posto. Slične zaključke sugerira anketa CRO Demoskopa, prema kojoj bi KGK zaokružilo 30,2 posto, što je daleko od rejtinga s kraja prošle godine kada je imala više od 40 posto glasova, ali u odnosu na kolovoz potpora joj je nešto narasla. Istodobno rastu i dva vodeća protukandidata, Milanovića bira četvrtina ispitanika - 25,5 posto, a Škoro je sada na 19,2 posto.

Utrka spomenutog alanfordovskog Trija Fantastikus za Pantovčak očito će biti neizvjesna, što jamči gomilu besmislenih poruka kojima će trovati birače. No, kada se sve slegne i završe izbori, Hrvatska će ostati još međusobno posvađanija, a onaj ili ona, koji završi u predsjedničkom uredu - ponovno će biti fikus.

Ako je direktan izbor predsjednika države u prošlosti imao smisla, sada više nema. Sve se pretvorilo u loš skeč, koji traje mjesecima, a na kraju su svi na gubitku, čak i pobjednik, koji sljedećih pet godina jedino može pričati i upozoravati, a od toga je slaba korist.

Ukratko, kada završi aktualni predsjednički cirkus trebalo bi poslušati inicijativu iz HNS-a, pa u budućnosti, ionako protokolarnog šefa države, birati protokolom dogovorenim u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13