KOMENTAR

Donji Miholjac, mjesto gdje sve je novac

CROPIX

Miroslav Škoro i Goran Aladić

Gradonačelnik je pomislio da će ga pjevač Škoro prevariti i umjesto sebe na pozornicu poslati predsjedničkog kandidata

Miroslav Škoro je ozbiljan čovjek, nemojmo se zezati oko toga. Misli na svoju budućnost puno više nego prosječni Hrvat. Taj svakoga prvoga siječnja zna gdje i kada će raditi, što će biti s njime prvog dana ljeta i gdje će svirati pred Božić. Tome kalendar ne služi kao mjera za dan u tjednu, nego kao odrednica prihoda. Tako rade biznismeni. Velik broj ostalih Hrvata četvrtkom razmišlja gdje će se naliti u subotu. Eventualno, što će gledati na TV-u. Malen broj ih još smjerno radi ili traži posao u Irskoj.

Tako je sigurno bilo i ovoga prvoga siječnja, a onda se dogodilo ono. Prvo je Miroslav Škoro rekao da mu se javljaju građani i prijatelji, nagovaraju ga da se kandidira za funkciju, a onda je zaključio da ih mora poslušati pa je objavio da će se upustiti u osvajanje Pantovčaka. Ako to nije dokaz postojanja vraga, onda on stvarno ne postoji. Vrag. Škoro je, eno ga, na Fejsu i vodi svoju kampanju, dopisuje se s gradom Donjim Miholjcem. Stvar je naizgled jednostavna.

Goran Aladić je kao gradonačelnik Donjeg Miholjca dogovorio s Miroslavom Škorom nastup povodom Dana grada, 29. rujna. Gradonačelnik je pomislio kako bi za Donjomiholjčane bilo baš dobro kada bi slušali pjesmu “Sude mi”, “Ne vjeruje srce pameti”, “Otvor’ ženo kapiju” i ostale sentimentalne stvari od kojih čovjek samo plače nad sudbinom, a kojima je Škoro postao Škoro kakvog znamo, ali se u međuvremenu Škoro promijenio.

Postao je jedan od neslužbenih kandidata za predsjednicu države i kao takav najavio da bi razmatrao zabranu pojedinih stranaka, da bi pojednostavio sustav odlučivanja, uzeo si više ovlasti, pa je gradonačelnik Aladić pomislio da će ga pjevač prevariti i umjesto sebe na pozornicu poslati predsjedničkog kandidata. Nije baš bez smisla. Pjevač se naljutio, a reakciju je objavio izborni stožer za predsjednika.

Dakle, nije krivo razmišljao gradonačelnik kojega je izborni stožer Miroslava Škore u reakciji na otkazivanje koncerta optužio da surađuje s HDZ-om iako je formalno nezavisan i kao takav je pobijedio na izborima. Nisu ni oni u izbornom stožeru u krivu jer gradonačelnik s HDZ-om tvori koaliciju zahvaljujući kojoj vlada.

U jednom od odgovora za Jutarnji, objašnjavajući zašto je čekao gotovo do samog koncerta da ga otkaže, rekao je: - Razmišljao sam o tome i ranije, ali sam mislio da će se zadržati neka razina odijeljenosti Škore kao pjevača i Škore kao političara. No, u zadnje vrijeme smo uvidjeli da stvari izmiču kontroli...

Nije greška, gradonačelnik stvarno u jednoj rečenici govori u svoje ime, a u drugoj u ime nekog kolektiva. Ili je Škoro u pravu, ili i gradonačelnik ima neku zajednicu likova u glavi. Odu li na sud zbog otkazanog koncerta, moglo bi se dogoditi da Škoro bude taj koji će dokazivati da je oličenje multiplicirane ličnosti, a Aladić da kada govori vi, misli samo na sebe.

Jer, kako će drukčije Škoro objasniti da je do koncerta predsjednički kandidat Miroslav Škoro, a na koncertu isti taj, ali pjevač. I da on to neće pomiješati. Da, vjerojatno će Škori biti teže dobivati gaže do kraja izbora, ali to je isto tako morao biti dio plana. I to je njegova stvar jer svi kandidati prestaju sa svojim poslom tijekom kampanje. Donjem Miholjcu neće se ništa dogoditi.

I dalje će biti grad iz one Kandžijine pjesme, mjesto gdje susjedi dijele wi-fi jer su zapili plaću, gdje se vozika u starim automobilima od gostione do gostione i gdje je stari sokak, a stihovi o uspjehu im služe za autoironiju, kao vic naspram stvarnog života.

Izdvajamo