ŠKOLA ŽIVOTA

Dragi Bruno, razvedena sam i imam 2 djece. Hoću li naći onog pravog?

Taj Gospodin Pravi nije savršen niti ćete imati savršen odnos jer tako nešto postoji samo u bajčicama. Možda je vaša životna situacija prevelik zalogaj za mnoge, možda i za većinu muškaraca, ali vama treba samo jedan. Samo jedna osoba koja će vas prepoznati
 Profimedia, Caia Image

Dragi Bruno,

prošli tjedan odgovorili ste na pitanje kako nekoga doista upoznati bez zajedničkog života. To mi je dosta važno jer imam dvoje djece i doista ne želim u dom dovoditi nekoga u koga nisam sigurna.

No imam još jedno pitanje - u knjigama pišete o škrinjici u koju bi trebalo pospremiti sve svoje vrline i mislim da sam to davno napravila.

Međutim, problem je u tome što te vrline nikome drugom nisu važne, ni bitne, ni dovoljne. Odnosno, možda bi čak i bile, ali sigurno nisu dovoljne da netko uz mene kao osobu prihvati i dvoje djece i sve druge izazove koje u široj obitelji, na nivou financija i odnosa imam, da sad ne duljim...

To je oblik vjerovanja “ja ne zaslužujem ljubav”, ali kažem - znala bih da je nekome stalo kad bi bio tu i kad jurim između nabavki, dječjih aktivnosti, posla i svega što čini život osobe od 45 godina - no to ipak nikoga ne zanima. A ja nisam samo Petra koja veselo brblja nakon jednog piva subotom od 18 do 24, nego sam sve.

Petra

---------------------------

Draga Petra, u prethodnoj sam se kolumni složio s vama da je teško doista upoznati nekoga bez zajedničkog života, no i tada sam naglasio da mislim da to nije glavni razlog zašto ne upoznajete pravu osobu. Mislim da ne upoznajete Gospodina Pravog jer ne vjerujete da možete biti prava osoba za nekoga!

Odmah ću negirati tričarijske ideje nekih romantičnih komedija. Ne, taj Gospodin Pravi nije savršen niti ćete imati savršen odnos jer tako nešto postoji samo u bajčicama. Kao što ni vi ni vaši životni uvjeti nisu savršeni. No vi ni ne morate biti savršeni da biste upoznali partnera koji je savršen za vas. Ne morate biti savršeni da biste upoznali partnera koji će vam savršeno odgovarati. Ljubav savršeno funkcionira i u nesavršenim okolnostima!

Problem je što mislite da su vaši životni uvjeti prevelik zalogaj za potencijalne partnere, a to nema smisla. Neću vas zavaravati, naravno da su prevelik zalogaj za mnoge, možda i za većinu muškaraca, ali vama treba samo jedan, zar ne? Treba vam samo jedna osoba koja će vas prepoznati. Koja će vidjeti pravu Petru i u kaosu obiteljskih i poslovnih obaveza, osobnih nesigurnosti, kao i opuštenih trenutaka subotom. A to je moguće. I dok priznajem da okolnosti nisu savršene, i dalje mislim da ste savršena osoba da te okolnosti okrenete u svoju korist! Danas možete odabrati - hoćete li se žaliti kako je teško ili ćete tu istu energiju iskoristiti za olakšavanje samoj sebi? Jer znam da je teško, znam…

Imate i nezahvalne životne uvjete i neka ograničavajuća uvjerenja, ali meni je to još snažniji razlog da učinite sve što možete pa usmjerite svoj život u najzdravijem mogućem smjeru.

Jer svi imamo stvari koje nam ne idu u prilog. Svi imamo i vrline i mane. Dijelove života koji su sređeni i oni koji nisu. Dijelove prošlosti s kojima nismo mirni ili su ostavili neke tragove…

Čini mi se da glavni dio odgovora leži u tome što niste uvjereni da vi, takvi kakvi jeste, sa svojim vrlinama i manama, raznim obavezama i odgovornostima, nekim ranama iz prošlosti i problemima u sadašnjosti, uopće možete nekoga istinski zanimati. Ali baš zato što vaša trenutačna životna situacija sadrži nešto što vam ne ide u prilog, treba se još snažnije koncentrirati na sve što vam ide u prilog i tu se sada vraćamo na škrinjicu koju ste spomenuli, a njezin je cilj osvijestiti svoje vrline, osjetiti zahvalnost i ponos. Osjetiti da ste bogata osoba koja će nekome biti premija! Ne, nisam poludio, napisao sam da ste nekome premija! Da, vi!

Iz izuzetno dugačkog pisma mogu zaključiti da znate slušati, da ste suosjećajni, da i dalje znate voljeti (unatoč ranama iz prošlosti) i da imate još brojne druge prednosti. I ako ih vi kristalno jasno osvijestite, lakše ćete privući muškarca koji će kristalno jasno vidjeti sve te prednosti pa mu neće biti problem vidjeti vas i umornu i opterećenu obavezama... Jer svima nas se dogodio život. A onda kucne trenutak kada se moramo dogoditi mi. Samima sebi! Preuzeti kontrolu života u svoje ruke i privući željena iskustva. Ne kažem da će to dogoditi preko noći, ali imate vrlo zdrave temelje za to životno putovanje.

Dakle, prvo u srcu kristalno jasno osvijestite svoje prednosti pa ćete lakše privući muškarca koji će pasti baš na to. A onda mu neće smetati što povremeno padnete na nekom životnom izazovu. To nam se ionako svima događa.

Sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:05