SEKSOPOLIS

FOTOGRAFIJA KOJA JE UŽARILA DRUŠTVENE MREŽE Kako je završio grupni seks švedskih političara?

Predstavnici stranke koja se zove Umjereni fotografirali su se tako da simuliraju seks utroje. Svi su odjeveni, sličica je nevina, ali vulgarna, a htjeli su ismijati svog kolegu desničara

Da se razne pogrešne političke odluke i potezi ne događaju samo nama, svjedoči nam nedavni švedski slučaj u kojem je trojka iz lokalne vlasti na društvenim mrežama objavila fotografiju gdje fingiraju seks utroje. Predstavnica stranke po imenu Umjereni dopustila je da je za stražnjicu hvata stranački kolega, dok ona približava usne boci pive koju pridržava koalicijski partner iz Demokrata. Sličica je nevina, svi su odjeveni, ali i vulgarna, jer slične prizore, samo s golišavim protagonistima, viđa se redovito u “filmovima za odrasle”.

Neuspjela je šala bila na račun švedskog europarlamentarca, desničara nad kojim se vrši istraga zbog seksualnog uznemiravanja kolegice. Našalivši se s desničarem, nepopularna trojka našla se na udaru ne samo svojih stranaka nego i javnosti, tim više što su dvoje protagonista sa slike u gradskom odboru za obrazovanje i školstvo, dok je žena iz Umjerenih školska učiteljica.

Neumjereno ponašanje munjevito je sankcionirano, vijećnici su se odrekli svojih klupa u švedskom gradu Sölvesborgu, a ne baš trijezna sličica nakon “lude noći u kupelji” zapečatila je njihove karijere. Bio je to epilog šale koja nikome nije bila smiješna. Švedska tragikomedija s bocom pive i razuzdanim zastupnicima sasvim je drukčijeg tona od britanske, šekspirijanski složene i gotovo tragične situacije, gdje se bijesni nasljednici bore za ispražnjeno mjesto premijerke Therese May, uz Margaret Thatcher, jedine žene na toj funkciji. Situacija nije ništa manje burna nego u “Macbethu” ili “Juliju Cezaru”, samo što nema mrtvih i bodeži što se zabadaju u leđa nisu doslovni.

Jedan od najozbiljnijih kandidata dugogodišnji je londonski gradonačelnik i urednik konzervativnog Spectatora, Boris Johnson, koji je upravo dobio kaznenu prijavu da je u vrijeme kampanje za referendum o Brexitu oblijepio autobuse natpisima o tome kako Britanci plaćaju Europi 350 milijuna funti tjedno, što je notorna laž, tvrdi Marcus Ball koji ga je tužio, prominentni borac protiv Brexita. Kada su referendumski rezultati pokazali da je Brexit pobijedio, Boris Johnson uvukao je glavu u ramena i priznao da je zabrinut tim ishodom, a tadašnji premijer David Cameron podnio je ostavku.

Bude li Johnson, kojem ovo nije ni prva niti jedina afera, imenovan britanskim premijerom, mogao bi je početi braneći se na sudu u parnici koja po svoj prilici neće dobro završiti po njega. U međuvremenu, dogovor s Bruxellesom oko izlaska iz EU visi u zraku, a posljedice su sve očitije u svakodnevnom životu građana. Škotska se pak sprema na novi referendum o samostalnosti, jer njezina je politika od samog početka čvrsto protiv Brexita. Škotska premijerka izjavila je da ne dopušta svojim susjedima nikakvo problematiziranje njihova prava na referendum, jer to bi im se u protivnom moglo obiti u glavu. U 17. stoljeću, nakon smrti Elizabete I., posljednje u lozi Tudora, na englesko prijestolje sjeda tadašnji škotski kralj James VI. iz loze Stuarta, postajući time James I. od Engleske.

Tudorska se ruža u njegovu grbu isprepliće sa škotskim čičkom. Upravo je James I. nadahnuo Shakespearea da napiše “Macbetha” smještenog u Škotsku, koji počinje s čuvenim razgovorom vještica nad kotlom, jer James je duboko vjerovao kako vještice postoje te da su one skrivile njegov nedavni brodolom na putu po nevjestu u Dansku.

Politička je povijest uvijek bila burna i puna naglih obrata, a život je miran i lišen stresa bio samo u mitskoj Arkadiji za koju je pjesnik Heziod jednom davno utvrdio da je doista postojala, da su u njoj ljudi živjeli i dulje od stotinu godina te da su se bavili davanjem mudrih savjeta tada još mladim grčkim bogovima. Brzo nakon te idile zavladalo je stresno Željezno doba koje i danas traje, doba tektonskih poremećaja, kako u prirodi, tako u ljudima. Vesela zgoda švedske trojke s gorkim svršetkom gotovo da i ne zaslužuje titulu neke ozbiljne političke drame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:30