BOARDING PASS

Gdje smo izgubili vjerovanje da partneri jedno drugome daju krila?

 Profimedia

Iako smo se subotom, kada bi bilo lijepo vrijeme, redovito nalazile na ručku u teniskom klubu Queens, Holly danas ima drugačiji subotnji ritual: sastanak sa skupinom prijateljica u jednom od trendovskih restorana zapadnog Londona. “Nemoj mi zamjeriti”, pojasnila mi je, “ali uz vas nikada nikoga neću upoznati”. Istina, naše uobičajeno društvo sastavljeno je uglavnom od parova: John i Jenny, Emma i Charlie, Sedef i Lindsay, David i ja. Kada ponekad netko od nas dovede kakvog single poznanika, poput onog zgodnog tenisača Rogera ili bivšeg predsjednika kluba Tobyja, cijeli pokušaj spajanja postaje mučno očit, osobito za Holly.

Jednom me je pozvala da joj se pridružim na ručku s njezinim novim prijateljicama. U živahnom ambijentu restorana The Ivy Chelsea Garden, na moje nemalo iznenađenje, dočekala me, uz Holly, skupina od tri dotjerane i elegantne gospođe, nesumnjivo u sedmom desetljeću života. Već nakon predjela shvatila sam Hollyn odabir - ne pamtim kada sam se posljednji put tako dobro zabavila i tako srčano nasmijala. Moglo bi se reći da je ručak bio i poučan.

Naime, pravi razlog Hollyna inzistiranja na druženju s damama, koje su njezine klijentice u pilates centru, njihova je životna škola, besplatna i u nastavcima. Sve tri proživjele su sjajne živote, pune avantura, lijepih mjesta i lijepih stvari, zahvaljujući uglavnom imućnim životnim partnerima. Helenin suprug broj jedan ostavio joj je kuću na jugu Francuske i garderobu koju je za nju šivao sam Valentino Garavani.

Dianin suprug broj tri pripada obitelji poznatih draguljara zbog čega Diane posjeduje valjda najljepši nakit u gradu, a Valery je sa svojim (jedinim) suprugom admiralom u britanskoj vojsci proputovala cijeli svijet i članove kraljevske obitelji ubraja u bliske prijatelje. Navedene gospođe su izvan sebe od brige što Holly sa svoje 43 godine još nikada nije bila u braku. Holly ima sve: lijep stan u ugodnom predgrađu Battersea, vlastiti pilates studio, poznate klijente i sjajno tijelo. Nekoliko propalih veza, od kojih se jedna otegla duboko do kraja tridesetih, ostavilo ju je single, status u kojem je Holly godinama uživala, no danas je usamljena i u odlučnoj potrazi za životnim partnerom.

I tako je moja najsamostalnija prijateljica, utjelovljenje londonske singlice, zaključila da će pažljivo slušati što joj govore starije, mudrije i iskusnije dame. Dok sam slušala njihove savjete, koji uključuju nošenje male torbice “jer velike torbe i njihov nepoznat sadržaj” plaše moćne muškarce, bilo mi je jasno da Holly najprije mora izbrisati svoje stare postavke koje se svode na to da sama može sve - živjeti, putovati, zabavljati se i zarađivati. Jer, ovdje se sve svodi na muškarce i kako upecati one koji će se pobrinuti za sve segmente života.

Tek unutar braka ili brakova žena može sjati: otvoriti vlastitu galeriju, poput Diane, ili postati sjajna agentica za luksuzne nekretnine, kao što je to bila Valery koja je rekla: “Holly, darling, i tvoj pilates studio bi cvao pod pažnjom dobrog supruga”.

Navedena konverzacija podsjetila me na jedno druženje prije nekoliko godina, ali s njujorškim predznakom. U senzacionalnom okruženju njezina stana na Petoj aveniji, u antiknim foteljama postavljenim uz prozore s pogledom na Central Park, Georgette Mosbacher zaključila je da mlade žene danas ništa ne shvaćaju. Moderni oblik feminizma živcira je jednako kao očekivanje da se država pobrine za nas, što je u suprotnosti sa shvaćanjem ove gorljive republikanke koja smatra da je svaki uspjeh u životu rezultat vlastitih ambicija, žrtvovanja i neumornog rada. Takva formula učinila je da je Georgette, danas u sedamdesetima, od siromašne djevojčice iz Indiane, koja je sama financirala svoj studij, postala jedna od pokretačica društvenog života Manhattana.

U svom fascinantnom životu živjela je u Bijeloj kući, sudjelovala u vođenju carstva Fabergé i pronašla malo poznati kozmetički pokušaj La Prairie i pretvorila ga u najluksuzniju kuću proizvoda za njegu lica na svijetu. Sve to velikim dijelom Georgette može zahvaliti svojim supruzima koji su joj omogućili okruženje u kojem je mogla cvasti. Svoju ljubav prema politici Georgette i danas zahvaljuje svome trećem suprugu Robertu Mosbacheru, istaknutom republikanskom političaru u vladi Georgea Busha starijeg.

“Sjedila sam u prvom redu prateći transformirajuće povijesne događaje. Upoznala sam gotovo sve svjetske lidere koji su imali golemu ulogu u svijetu, bila sam gošća četrnaest državničkih posjeta, redovito razgovarala s najmoćnijim ljudima svijeta. To je bio moj svijet, moja svakodnevica. Sve to bilo je dodatno nevjerojatno imajući na umu da sam odrasla na rubu siromaštva u Indiani, kao dijete koje je izgubilo oca u sedmoj godini, kao djevojka koja je radila tri posla kako bi si mogla priuštiti fakultet. Svaki put kad bih se našla na jednom od velikih banketa u Bijeloj kući, pitala bih se: Kako sam se našla ovdje? Odgovor je: zahvaljujući mom suprugu”, rekla mi je u intervjuu za ove novine kada je, prije svih, najavila pobjedu Donalda Trumpa na izborima.

U aktualnoj opsesiji ženske ravnopravnosti i samostalnosti lekcije Hollynih prijateljica i Georgette su nepopularne, ali istodobno osvježavajuće. Gdje smo izgubili vjerovanje da partneri jedno drugome daju krila? Ovaj tjedan Georgette Mosbacher doživjela je krunu svoje karijere nakon što je postavljena za veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Poljskoj.

U tjednima koji su prethodili njezinoj nominaciji Georgette nije bila pošteđena okrutnih medijskih komentara koji je uglavnom prikazuju riječju koja se u našem žargonu najbolje prevodi kao sponzoruša.

Georgette se na takve komentare ne obazire, a ne bi trebali ni Amerikanci. Jer, uz svoje moćne muškarce-mentore Georgette je naučila sve što dotakne pretvoriti u priču o uspjehu.

Kolumne i intervjue Ane Muhar možete čitati i na ovoj POVEZNICI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:10