KOMENTAR

Grabar-Kitarović je ispalila rafal, ali je pogodila krivu metu - ministra obrane

 Duje Klarić / CROPIX

Zašto netko misli da je premijer Andrej Plenković još u ponedjeljak popodne trebao naprtiti brentaču na leđa i jurišati na požare? Nije! Kao što ni predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović nije trebala još u Salzburgu elegantnu opravicu za državne protokole zamijeniti maskirnom vojnom odorom (u kakvima smo je imali priliku gledati) i narediti osiguranju da je pod rotirkama tijekom noći vozi do Splita. Nije ni gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, trebao stati na gradske prometnice i regulirati promet ili ljudima kucati na vrata i upozoravati ih da zatvaraju prozore.

Jedino što su trebali, bilo je pokazati da su odgovorni političari. Od premijera se u prvom redu očekuje da pokaže empatiju, da demonstrira kako brine o svom narodu i suosjeća s njim. To znači da je još u ponedjeljak poslijepodne ili u utorak ujutro trebao otići u Split i od tamo se uputiti u obilazak ugroženih područja, posjetiti vatrogasne centre, porazgovarati sa službama Hitne pomoći i stisnuti ruku barem nekom od unesrećenih. Za vođenje sastanaka kriznih stožera niti je kvalificiran, niti je time postigao kakav efekt.

Što se Krstulovića Opare tiče, bilo bi dovoljno da se suzdržao od negativnih izjava i paušalnih ocjena o nespremnosti i nekoordiniranosti službi koje su bile angažirane na obrani od vatrene stihije.

A predsjednica? Ona je priča za sebe. Porukom iz Salzburga kako je vojska trebala biti ranije poslana na teren, da se "ne može funkcionirati pojedinačno, već u sinergiji i da treba koordinacija", pokazala je kako nije ništa naučila iz vlastitih pogrešaka. Po tko zna koji put Grabar-Kitarović je ispalila rafal, a da uopće nije provjerila u koju metu puca. Samo što je ovaj put izrešetala ministra obrane Damira Krstičevića koji je sa svoje dužnosti učinio sve što je trebao i mogao. Pobrinuo se da vojska bude u stanju pripravnosti i odmah se odazove pozivu vatrogasaca - ako im bude upućen.

No, predsjednica je nastupila s pozicije kao da je kvalificiranija za obranu od katastrofa od svih drugih kojima je to primarna profesija i kao da zna više od onih koji su na terenu. Pozivajući se na ocjene koje joj je servirao Krstulović Opara, predsjednica je bez pardona oplela po vojsci. "Sinoć sam razgovarala s gradonačelnikom Splita i on je izrazio nezadovoljstvo komunikacijom i koordinacijom između službi... Vojska je mogla izaći i ranije, iako nisu opremljeni i obučeni kao vatrogasci. U ovom slučaju je vatrena stihija bila prejaka i mislim da je trebalo poslati vojsku ranije, no vidjet ću na terenu kako je bilo i što se događalo pa ću o svemu moći reći detaljnije", rekla je predsjednica.

Koliko je to bilo neumjesno i pretjerano, shvatila je tek kad je indirektno prozvani ministar Krstičević dao ostavku. Ipak, za razliku od prijašnjih brzopletih reakcija, ovaj je put odmah pokušala sanirati štetu. Oglasila se isti čas i odbacila odgovornost ministra obrane poručivši da ne prihvaća njegovu ostavku.

"Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren, nego mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za Jutarnji i sanirajući jednu pogrešku, napravila drugu isto takvu.

Na temelju čega je predsjednica države u Salzburgu ocijenila da su vatrogasci na terenu pogrešno procijenili situaciju i prekasno pozvali vojsku u pomoć?! Je li to pozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića ili šefa DUZS-a Dragana Lozančića da podnesu ostavku? Možda je doista pogrešna procjena i možda je doista trebao pozvati vojsku u pomoć.

Ali, sud o tome prije predsjednice bi ipak trebali dati ljudi koji su za to kvalificirani, i to tek nakon što se detaljno proanalizira kako je sustav, i svi njegovi dijelovi, odgovorio na katastrofu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46