LABIRINT POLITIKE

GRADONAČELNIK ZAGREBA, MILAN SAM NA SVIJETU Pitanje je vremena kada će i on postati bivši. Već i crkvena zvona to najavljuju

Pitanje je vremena kada će i Milan Bandić postati bivši. Već i crkvena zvona to najavljuju
Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

U slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda.

Rečenica je to kojom je najpoznatiji katolički tjednik, Glas koncila, prekrižio i pokopao Milana Bandića, dugogodišnjeg gradonačelnika Zagreba i pouzdanog crkvenog kompanjona.

Iako su u prošlosti imali sijaset prilika distancirati se od Bandića, koji je već godinama pod optužbama za korupciju, tek sada su i na Kaptolu spustili palac prema dolje. A kad se Crkva počinje distancirati od onoga koji godišnje raspolaže s proračunskih osam milijardi kuna, nema sumnje da je vrag odnio šalu.

U Bandićevu slučaju - i doslovno. Formalno, on je slobodan čovjek koji vodi glavni grad i održava vladajuću koaliciju u parlamentu, ali u stvarnosti, Milan Bandić je utopljenik koji se zadnjim snagama pokušava spasiti da ne potone.

Teško je pobrojati sve njegove sudske procese, ali to je uspjelo Dariju Juričanu, koji je na Facebook stranici “Želim biti Milan Bandić, predsjednik RH” nazvao zagrebačkog gradonačelnika “malim narcisoidnim seljom” iz Pogane Vlake, o čijim se vizijama i udruženom djelovanju raspravlja na Županijskom sudu u Zagrebu u procesima: Agram, Bundekfest, Čistoća, Krašograd/Grokomp, GUP, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Robert Ljutić, Struja, Štandovi, Vrtić...

Novinski izvještaji o procesima koji se vode protiv zagrebačkog gradonačelnika svjedoče da se on pokušava iskoprcati iz živog blata. Prošlog rujna tijekom suđenja u aferi Agram, kojom USKOK tereti Bandića i partnere za nezakonitosti teške 20 milijuna kuna, uslijedilo je, po njega, devastirajuće svjedočenje ugledne neurologinje Vide Demarin.

“Jedan dan u ordinaciju je došao gradonačelnik te me je tražio da potpišem nekakav popis sa slikama za koje je rekao da su bile vlasništvo zaklade koju sam vodila. Nisam znala o čemu je riječ pa to nisam htjela potpisati. Rekla sam mu da on potpiše i on je to i učinio”, kazala je svjedokinja.Jedan od primjera je i pravosudna sekvenca, kada je bivša dogradonačelnica Sandra Švaljek, na zadovoljstvo dopisnika crnih kronika, posvjedočila da je Bandić ilegalno poslao svojeg šofera na svinjokolju u Hercegovinu.

Raspada se i Bandićev politički puzzle. Njegov saborski klub već je napustilo nekoliko dojučerašnjih žetončića, a iz HDZ-a dolaze sve glasniji zahtjevi za raskidom koalicije s kompromitiranim zagrebačkim šerifom. Da je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi, potvrdio je prošli tjedan HDZ-ov glavni tajnik Branko Bačić, koji je na N1 najavio da će Plenkovićeva stranka imati vlastitog kandidata na sljedećim lokalnim izborima: “Mislim da ima dovoljno vremena, godina i pol dana, da se predstavi kandidat HDZ-a koji bi na idućim izborima bio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika”.

Napokon, izborne šanse Kolinde Grabar-Kitarović strmoglavile su se u trenutku kada je izjavila kako bi odnijela tortu Bandiću u zatvor, pa se kasnije pokušala izvući danima prtljajući o “presumpciji nevinosti“ i o tome da se “ne odriče prijatelja”. Samo što je njezin prijatelj, kao i prije pet godina njezin tadašnji prijatelj - Zdravko Mamić, u ovdašnjoj javnosti percipiran kao simbol korupcije. Kriv ili nevin, a to će odlučiti sudovi, Bandić je označen i svatko tko ga se drži, može se pozdraviti s javnom karijerom u budućnosti. Plenkoviću je to jasno, ali Kolinda nije shvaćala, pa se seli s Pantovčaka. Pitanje je vremena kada će i Milan Bandić postati bivši. Već i crkvena zvona to najavljuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:24