IZA KULISA

HDZ ne voli smijenjene, samo pobjednike

Zagreb, 040618. Trg zrtava fasizma.
Sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZa.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, predsjednik Vlade RH, Gordan Jandrokovic, predsjednik Hrvatskog sabora i Davor Ivo Stier. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX, Goran Mehkek

Premijer Andrej Plenković dolazi na sjednicu Predsjedništva HDZ-a

Za jedne je to bila očekivana smjena, za druge čistka. Tako ‘dan poslije’ hadezeovci doživljavaju promjene u vodstvu stranke koje je proveo Andrej Plenković. Definitivni politički rastanak s prijateljem Davorom Ivom Stierom šef HDZ-a doživio je osobno bolnije od smjene Mire Kovača, s kojim godinu dana i nije obavio neki ozbiljniji razgovor. Lovro Kuščević, jedan od Karamarkovih ministara i Plenkoviću vjerni Davor Božinović novi su tajnici najveće hrvatske stranke, a Stier i Kovač nastavljaju neizvjesnim putem koji bi u idealnom slučaju trebao dovesti do kandidature za šefa stranke na sljedećim izborima, kada god oni bili.

Plenkoviću podrška EPP-a?

Kada danas u Münchenu Andrej Plenković održi govor na skupu EPP-a na kojem će biti krema pučana, među kojima i Angela Merkel i izgledni kandidat za najvišu funkciju u Europskoj komisiji nakon izbora sljedeće godine Manfred Weber, bit će to dokaz da najjača politička grupacija u Europi itekako drži do hrvatskog premijera i šefa HDZ-a. Najkraće, Plenkoviću vjetar u leđa od strane moćnih pučana, nakon što je otvorio više bokova na hrvatskoj političkoj sceni, od Pantovčaka do stranačke desnice.

Kako dalje s Brkićem?

Za Plenkovića u HDZ-u ostaje najveći problem odnos s Milijanom Brkićem, koji mu nije sklon, ali ima u ruci stranačku infrastrukturu i hadezeovsku mašineriju. Taj toplo-hladni odnos od samog početka do sada nije kulminirao, pragmatično uvažavaju jedan drugoga, ali dugoročno teško da će sukob biti izbjegnut.

Što čeka Stiera i Kovača?

Stier i dalje kalkulira i daje uopćene izjave, očekujući da će mu stranačka baza dati podršku. Čeka svoj trenutak, kao i Kovač koji također računa na bazu, prije svega konzervativnije hadezeovce koji su Plenkoviću okrenuli leđa. Ali, obojica trebaju imati na umu da u HDZ-u opstaju samo pobjednici, jer stranka ne voli smijenjene bez obzira na to koju platformu zastupali.

Izdvajamo