LABIRINT POLITIKE

HDZ nikada nisu vodili siromasi

Tuđman je živio u vili na Tuškancu. I njegovi nasljednici u HDZ-u lijepo su prosperirali, od Sanadera do Brkića
Dubravka Šuica
 Goran Mehkek / CROPIX

Ne postoji drugi izraz nego tragikomedija, kad se govori o reakcijama iz HDZ-a na zahtjeve da se objavi popis imovine Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije. Ali za premijera Andreja Plenkovića i njegovu sljedbu, pitanje “Gdje su pare?” postalo je čin veleizdaje, što su psihotične reakcije.

Jer, moramo li svi biti u istom stroju kad je riječ o “našima”? Trebamo li se ponašati po onoj “kod kuće se svađamo, ali prema vani, svi smo jedinstveni”? Ili - budimo potpuno precizni - hoćemo li naše domoljublje i hrvatstvo dokazivati tako što ćemo uskoro nositi majice sa sloganom “Svi smo mi Dubravka Šuica”?

Puno je pitanja, a odgovor je samo jedan: Sve su to gluposti, jer priča o Dubravki Šuici nije nikakvo nacionalno pitanje, nego jedino i isključivo, njezino, privatno te HDZ-a, stranke koja joj je otvorila dveri basnoslovnog bogatstva.

Napokon, čemu nervoza, kakvu je pokazala zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak, koja je optužila SDP i Gong da su prozivke na račun Dubravke Šuice “opstrukcija Hrvatske, riječ je o opasnim namjerama, političkoj šteti ugledu i naporima Hrvatske da imamo potpredsjednicu EK”. Kao da je politički uzor Sunčani Glavak nekadašnji vrhovni tužitelj u SSSR-u, Andrej Januarjevič Višinski, koji je Staljinove protivnike najprije optuživao da su nositelji opasnih namjera koji štete ugledu socijalizma pa, potom, slao pred streljački vod. Na sreću ekipe u SDP-u i GONG-u, Bruxelles 2019. nije isto što i Moskva 1939. godine.

Uostalom, gospođa Šuica ne bi trebala imati razloga za strah. Uspješno je prošla na Odboru za pravne poslove Europskog parlamenta, koji je na zatvorenom sastanku prošli tjedan potvrdio da je sve u redu s njezinom prijavom imovine, i sada u Europskom parlamentu počinju saslušanja kandidata i kandidatkinja za buduće europske povjerenike. Valjda je i HDZ-u važno da njihovi političari imaju čiste ruke, jer u protivnom, zašto bi Andrej Plenković nedavno izbacio čak četvero ministara iz svoje Vlade?

Dubravka Šuica, prema posljednjoj imovinskoj kartici, prijavila je vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću u Cavtatu, kuću na Pelješcu, stan u Zagrebu, stan na Lapadu, vikendicu u Risovcu pokraj Blidinjskoga jezera u Hercegovini te jahtu i tri automobila. Ukupna vrijednost te imovine procjenjuje se na više od 5 milijuna eura, a to je respektabilan imetak za nekadašnju profesoricu stranih jezika, koja je prije ulaska u politiku posjedovala stan od 60 kvadrata i automobil marke Renault.

Možda javnost voli posvuda gurati nos, ali čini se razumljivo kad ljude pomalo intrigira nečija sposobnost da 50-ak puta uveća vrijednost obiteljske imovine, a nije nogometaš Reala ili Barcelone. Ali u slučaju nekadašnje dubrovačke gradonačelnice, javnost već osmu godinu ostaje uskraćena za podatke o njezinu imovinskom stanju.

Mogu vlasti tisuću puta navesti famozni GDPR, koji, navodno, sprečava objavu tih podataka, međutim, tako samo pojačavaju sumnju da je riječ o muljaži. Uostalom, HDZ nikada nisu vodili siromasi. Franjo Tuđman je živio u vili na Tuškancu, sin i kći su mu dobili lukrativne poslove, a unuk je postao vlasnik banke. I Tuđmanovi nasljednici u HDZ-u lijepo su prosperirali nakon ulaska u politiku, od Ive Sanadera do Milijana Brkića. A ni u ostatku Europe i svijeta nije puno drukčije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:49