PRO ET CONTRA

HDZ se guši u Bandićevu zagrljaju, ali gradonačelnik ne popušta stisak

Nitko u HDZ-u ne želi preuzeti odgovornost za daljanje odnose s Bandićem i predvidivu poliltičku štetu koja će nastupiti neovisno o tome što će napraviti - ako mu okrenu leđa, ali i ako mu pomognu izglasati GUP
 Goran Mehkek / CROPIX

Pošto se na predsjedničkim izborima pokazalo da je zagrljaj Milana Bandića u koji se tijekom kampanje bacila HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović smrtonosan, HDZ panično traži način kako se distancirati od zagrebačkoga gradonačelnika.

Premda je premijer Andrej Plenković daleko mudriji od bivše predsjednice Grabar-Kitarović, i za razliku od nje se suzdržava od bilo kakvih javnih istupa o Bandiću, posebno iskazivanja ikakve naklonosti, događa mu se navlas isto što i njegovoj kandidatkinji za predsjednicu države - u izbornu godinu ušao je s Bandićevom rukom oko vrata.

Sve je bilo dobro donedavno dok je Bandić sa svojim žetončićima Plenkoviću osiguravao većinu u Saboru i dok je za tu uslugu ispostavljao relativno sitne račune kao što su besplatni udžbenici za svu školsku djecu. No, sada je na redu GUP. HDZ koji je s Bandićem u dvostrukoj koaliciji, nacionalnoj i u Gradu Zagrebu, obećao je gradonačelniku da će podržati izmjene GUP-a, što znači omogućiti gradnju javnih garaža u centru grada, veću izgrađenost u Donjem gradu, i najvažnije - projekt takozvanog zagrebačkog Manhattana.

Kada bi podržao Bandićev GUP, Plenković bi učinio gotovo istu stvar koju je učinila Grabar-Kitarović kada mu se upriličila na tulumu s rođendanskom tortom s koje se smiješila njezina i gradonačelnikova slika, te veselo pjevala slavljeniku. Bandić je postao sinonim za političku korupciju, nepotizam, pogodovanje privatnom interesu nauštrub javnom i svatko tko se uz njega veže u očima birača poprima iste osobine. Angažman režisera Darija Juričana na predsjedničkim izborima i nastavak njegove antibandićevske kampanje označio je preokret u odnosu prema gradonačelniku Zagreba koji se više ne čini nedodirljivim i vječnim na zagrebačkom tronu.

Građanski prosvjedi protiv Bandićeva upravljanja gradom postaju sve posjećeniji, a u nastalim okolnostima Bandića se kloni tko može. HDZ-ovci bi se također vrlo rado oslobodili njegova zagrljaja, ali ne mogu pa se već mjesecima koprcaju i smišljaju što će.

Nitko u HDZ-u ne želi preuzeti odgovornost za daljnje odnose s Bandićem i predvidivu poliltičku štetu koja će nastupiti neovisno o tome što će napraviti - ako mu okrenu leđa, ali i ako mu pomognu izglasati GUP. Na razini gradskog HDZ-a već se mjesecima bistri stav prema koaliciji s gradonačelnikom i puštaju spinovi o tome tko je protiv, a tko je i dalje za Milana Bandića. Nadmudrivanja su otišla toliko daleko da je savez s njime postao jedna od tema unutarstranačkih izbora.

Pretendent na funkciju predsjednika HDZ-a Miro Kovač kazao je da HDZ ne bi trebao glasati za GUP, no kada se trebalo pojaviti na Gradskom odboru HDZ-a i sudjelovati u odlučivanju o stavu stranke prema GUP-u - nije ga bilo. Nije se pojavio ni Domagoj Ivan Milošević koji se također ubraja u kritičare predsjednika stranke Plenkovića i zagovaratelja promjena. Najsimptomatičnije je, međutim, što je izjašnjavanje o daljnjoj politici i stavu prema savezu s Bandićem izbjegao i Milijan Brkić, zadnji koji bi se od njega trebao distancirati jer je njegovu bratu Jozi Brkiću omogućio najam više od 40 lokala u gradu Zagrebu.

Poslušna većina koja je došla na Gradski odbor izglasala je Plenkovićev plan da se na GUP ulože amandmani. Time se Bandićev projekt izravno ne ruši, ali i ne podržava - barem ne otvoreno. Logično, jer HDZ ima samo jedan interes, a to je zadržavanje većine u Saboru i vladanje do kraja mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:45