VELIKA ŠKRTICA

Hoće li osvanuti dan kada ćemo karticom moći platiti piće u svim kafićima i ručak u svim restoranima u Hrvatskoj?

 Profimedia, Caia Image

Kad, o kad će i u Hrvatsku doći ti divni dani kad će svi hrvatski kafići i restorani primati kartice?

I kad će, Bože, restorani koji su uveli kartično plaćanje napokon nabaviti mobilne POS aparate tako da mi ne otimaju karticu svaki put kad poželim platiti, odnose je u skrivene prostorije, gdje uvijek zamišljam kako konobari njome upravo nešto kupuju na Amazonu?

I onda ono finalno pitanje: kad će mi prestati govoriti da ne primaju American Express?

“Plaćate gotovinom ili karticom?”

“Karticom”.

“Kojom?”

“American Express....”

“Nažalost, baš tu ne primamo”, ravnodušno mi kaže konobar pa odleprša s mojim MasterCardom.

I tako svaki drugi put.

Jedna od najcjenjenijih i najpoznatijih kartica, a kad je izvadim, kao da sam poželjela platiti bacačem plamena.

Ipak, moram biti iskrena pa priznati da ovo nije samo hrvatski problem jer mi se isto redovito događa i na mnogim europskim putovanjima.

Dapače, Britanci su zbog činjenice da njihove American Express kartice tako rijetko prolaze u trgovinama i kod ugostitelja izradili web stranicu whoacceptsamex.co.uk na kojoj je moguće provjeriti u kojim se sve poslovnim subjektima u Velikoj Britaniji može plaćati tom karticom.

Zašto je tako rijetko ugovaraju ugostitelji, prošli mi je tjedan ispričao jedan vlasnik restorana.

Prima MasterCard, Visu, uzeo bi i čekove da ih i dalje proizvode - ali granicu povlači kod American Expressa.

“Gledaj, htio sam ugovoriti i tu karticu, ali za mene tu jednostavno nema gotovo nikakve financijske logike. Ukratko, kad se sve skupa zbroji i oduzme, računica je takva da bih za uslugu plaćanja Americanom banci morao dati gotovo devet posto svakog računa, što mi je neprihvatljivo. Ostale kartice računaju znatno manju naknade pa sam od Americana jednostavno odustao”, kaže mi u povjerenju i moli da ne spominjem ime lokala.

OK, bilo je i prilično logično da je u pozadini zapravo neka neisplativost za ugovaratelja - čitaj poslovne subjekte - i to posebno za one s manjim prometom kojima ta naknada čini prilično opterećenje.

Ipak, u PBZ-u tvrde da su iznosi naknada na jednokratna plaćanja višestruko niži od svote koju mi je otkrio moj ugostitelj, ali pritom odbijaju otkriti točan iznos naknade koji je za prihvat Americana dužan platiti poslovni subjekt.

Razlog tome je činjenica da se iznos naknade definira ovisno o mnogim parametrima, kao što su opseg poslovne suradnje, ugovoreni oblici plaćanja (jednokratno, obročno ili kroz potrošačke kredite) ili pak troškovne strukture pojedinih sustava.

“U sve te parametre ugovoreni partneri imaju jasan uvid na razini svake realizirane transakcije na prodajnim mjestima, a utjecaj imaju i ostali zavisni troškovi koji proizlaze iz procesa prihvata kartica”, stoji u odgovoru PBZ-a.

U pozadini viših naknada koje postoje u slučaju prihvata American Expressa zapravo stoji nešto malo drukčiji model poslovanja u odnosu na ostale kartice.

Dok većina kartičnih kuća profit ostvaruje kroz naplatu kamata na transakcije, American Express uglavnom se oslanja na visoke godišnje naknade koje naplaćuje od svojih korisnika i mjesečne naknade od poslovnih subjekata s kojima su ugovorili prihvat kartice.

Općenito, uvriježena je tvrdnja da se American Express najviše isplati korisnicima više platežne moći, koji uglavnom gotovo isključivo koriste plastiku, i koji visoke godišnje naknade kompenziraju bonusima što ih korisnici American Express kartica dobivaju za kupnju aviokarata, trošenja na aerodromima, za ostali prijevoz i slično.

Za one nešto tanjih novčanika, pravi odabir možda je neka druga kartica...

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:52