KOMENTAR

Hoće li Plenković dopustiti da mu ustaški poklič sruši Vladu?

Odustajanjem od uklanjanja HOS-ove ploče s usklikom "Za dom spremni" u Jasenovcu, Pupovac i Štromar ispali bi beskrupulozni licemjeri, i, de facto, politički pokojnici
 Emica Elvedji / Hanza Media

Lijepu je kašu premijeru Andreju Plenkoviću zakuhao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, najavom da još najmanje pola godine Vlada ne namjerava maknuti ploču s natpisom "Za dom spremni" iz Jasenovca, nedaleko od nekadašnjeg masovnog ustaškog stratišta. Ili je, možda, ministar Bošnjaković, zapravo, izgovorio ono što ne smije premijer Plenković, ispitujući čvrstinu aktualne koalicijske vlade?

Dojma smo da u Bošnjakovićevoj izjavi nema nikakve nelogičnosti, ako se gleda iz HDZ-ova diskursa. Jer, da se željelo maknuti ovaj ustaški poklič, to se moglo napraviti deset puta, kao i u Splitu sa spomenikom HOS-ovoj bojni nazvanoj po Rafaelu Bobanu ili u gradovima u kojima postoje ulice Mile Budaka, osrednjeg pisca, ali zato prvoklasnog endehazijskog ministra. Međutim, nije bilo želje, a u pitanju su dva razloga. Prvi, Andrej Plenković nije reformist koji će povlačiti radikalne poteze, i drugo, svjestan je da pretežiti dio HDZ-a blagonaklono gleda na ZDS, strah ga je ulaska u sukob s dominantnom strujom u vlastitoj stranci.

Zato je osnovano nekakvo ad hoc Vijeće koje će unutar sebe raspravljati o ustašama i partizanima, i zbog toga je pustio jednog od svojih ministara da odradi ružan posao.

Dražen Bošnjaković preuzeo je ulogu gromobrana i pojasnio da bi "Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima trebalo dati preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do ožujka 2018. godine. Kada Vijeće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i poduzeti druge mjere". Kao pristojan čovjek, malo je reterirao pa dodao kako je politički vrh svjestan da ploča s pozdravom "ZDS" u Jasenovcu može vrijeđati ljude koji su ondje stradali zbog rasne i nacionalne pripadnosti.

Uostalom, prije nekoliko dana Jasenovac je posjetila i ministrica kulture Nina Obuljen, i izjavila da su došli "kako bismo se ovdje poklonili i prisjetili svih žrtava koje komemoriramo u Spomen-području Jasenovac, za žrtve holokausta, žrtve genocida i sve žrtve koje su se za vrijeme NDH našle ovdje i stradale".

Rezimirajmo, Vlada premijera Plenkovića ne želi ukinuti jasenovački "Za dom spremni", iako su svjesni da su tamo "ljudi stradali zbog rasne i nacionalne pripadnosti", i klanjaju se "žrtvama holokausta, genocida i svim žrtvama NDH". I onda se neki prave da ih je iznenadilo recentno izvješće State Departmenta o vjerskim slobodama u Hrvatskoj za prošlu godinu, u kojem su Amerikanci upozorili na veličanje NDH i umanjivanje ustaških zločina.

Ali manje su važne međunarodne reakcije, a puno je bitnije što će se idućih dana događati u Hrvatskoj. U prvom redu, što će poduzeti zastupnici HNS-a i nacionalnih manjina, koji su prije dva mjeseca spasili Vladu Andreja Plenkovića tijekom saborskog glasanja o ministru financija Zdravku Mariću. Milorad Pupovac spominje potrošene kredite Plenkovićeve vlade kad je riječ o tom pitanju, a iz HNS-a javljaju da su spremni razvrgnuti koaliciju s HDZ-om. HNS i manjine više nemaju nikakav manevarski prostor za uzmak. Odustajanjem od uklanjanja ustaškog pokliča u Jasenovcu, Milorad Pupovac i Predrag Štromar ispali bi beskrupulozni licemjeri, i, de facto, politički pokojnici.

Čitava ova stvar nije nimalo bezazlena za Plenkovića, čija Vlada ovisi upravo o pet zastupnika HNS-a i osmero iz redova nacionalnih manjina. Na spomenutom izglasavanju nepovjerenja ministru Mariću opozicija je prikupila 75 zastupničkih glasova, i nedostajao je još samo jedan da Hrvatska dobije nove prijevremene izbore.

S glasovima manjina i HNS-a, oporba bi imala 88 glasova i Vlada bi pala. Zato je Plenković obećao Pupovcu uklanjanje one jasenovačke sramote, a Štromaru dao riječ da se nastavlja kurikularna reforma. Ne treba sumnjati, Andrej Plenković još jednom će ponuditi novo rješenje i probati smiriti situaciju. Ionako je do grla u problemima - od Agrokora i Ine do Piranskog zaljeva - a sada ovisi o jednoj spomen-ploči. Ali, što ako Pupovac i Štromar još jednom pokleknu, a onda Vijeće za suočavanje, u kojem ima popriličan broj desničara i revizionista, zaključi da HOS-ovski ZDS nije isto što i NDH-zijski pa ploče trebaju ostati gdje jesu? Tek to bi bila prava tragikomedija.

S etičkog stajališta, žalosno je promatrati kako se HDZ mijenja, upravo kao što u State Departmentu opisuju političke procese u Hrvatskoj.

Prije točno devet godina, Ivo Sanader, ondašnji alfa-mužjak HDZ-a, u intervjuu Jutarnjem listu izjavio je da "djeci u školama treba vrlo precizno i otvoreno objasniti kakav je bio ustaški režim. Treba im reći da je to bio zločinački režim, koji je ubijao ljude zato što su druge vjere i nacije. Riječ je o režimu koji je činio bezbrojna zla i kojega se mi danas moramo stidjeti. To mladim ljudima treba reći".

Devet godina kasnije, Plenković se ne usuđuje izbrisati jedan jedini ustaški poklič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:48