NEVINA U LUDNICI

Hoćete li se odreći seksa zbog zabrane pobačaja u Alabami

 REUTERS

Donald Trump zabranio je određene vrste pesticida i glikol eter, tvar koja se nalazi u bojama i ljepilima, jer izazivaju neplodnost kod muškaraca. Zabranio im je točenje alkohola jer alkohol smanjuje broj spermija, a doktorima koji izvode vazektomiju (podvezivanje sjemenovoda) muškarcima koji ne žele biti očevi prijeti od 10 do 99 godina zatvora. Ista ta kazna, dakle minimalno deset godina zatvora, prijeti svima koji bi prodavali alkohol muškarcima. Žene nakon posla mogu na pivicu, njih se to ne tiče.

Čim stvar izvrneš, postane apsurdna do neizdrživosti. Znaš da je glupo, i sasvim nemoguće.

Nemoguće je da parlament od samih žena izglasa da se svakom muškarcu ima odstraniti lijevi testis.

Ali, moguće je da isključivo muški zastupnici donesu zakon zbog kojega će tisuće žena izgubiti zdravlje, a mnoge i život.

Američki predsjednik Donald Trump nije zabranio alkohol, ali zbilja doktorima prijeti od deset do 99 godina zatvora, onima u Alabami, koji izvedu pobačaj. Trumpovi republikanci tamo su zabranili pobačaj, skroz, osim ako je u pitanju život žene. A i onda je doktor ne smije odmah spašavati, nego prvo mora dobiti mišljenje drugog doktora. Bolje da mu žena umre jer ako prekrši proceduru, dobit će minimalno deset godina zatvora. Pa se ti zezaj.

Trumpa baš briga za jednu od najmanjih i najsiromašnijih saveznih država, i dosad se tamo samo u tri klinike moglo ići na abortus. Mnoge do prvog rodilišta imaju 70 ili čak 100 kilometara. To Trumpove istomišljenike ne dira: neće graditi nova rodilišta, neće povećati pomoć samohranim majkama, jedino je važno zabraniti pobačaj. Strašno je važno jer Alabama, savezna država s 4,8 milijuna stanovnika, treba biti ta poluga preko koje će Trump i novi ultrakonzervativci preuzeti prevlast nad zemljom od 327 milijuna stanovnika.

Trump je već predsjednik, da, ali te ljude ne zanima demokratski osvojena vlast. To im nije dovoljno, ni u Americi ni u Hrvatskoj. Oni žele moć i kontrolu kakve demokracija ne pruža. Kontrola nad ženskim tijelom i ženskim životom presudna je poluga preko koje žele kontrolu nad čitavim društvom i institucijama. Jer, njime prema njihovu mišljenju vladaju marksisti, kako to tumači kanadski psiholog Jordan Peterson, guru nove ćudoredne desnice.

Trump i njegovi nadaju se da će zakon iz Alabame doći pred Vrhovni sud. Kako im se pravosudni sustav temelji na presedanima, na velikim slučajevima koji mijenjaju sudsku praksu, ta bi presuda postala zakon koji bi vrijedio za čitavu Ameriku. I to je ono što žele: s dva nova suca koje je Trump imenovao, smatra se da protivnici pobačaja imaju većinu i da bi prilikom glasanja pala presuda u slučaju Roe vs. Wade kojom je Amerika 1973. legalizirala pobačaj. Vraćamo se u prošlost, živjeli!

Ultrakonzervativci su posvuda u ofenzivi. Ni mnogi republikanci ne slažu se s radikalnom zabranom pobačaja kao u Alabami, i u slučaju incesta i silovanja. Prošle su godine slični zakoni usvojeni u Iowi i Pennsylvaniji, ali su pali na višim razinama. U Georgiji je dopušten pobačaj do šestog tjedna trudnoće, dakle do trenutka kad vam menstruacija kasni dva tjedna.

Dotad većina žena nije ni svjesna da je trudna. Posljednjih mjeseci slični su zakoni prošli prvo glasanje u Louisiani, Missouriju, Južnoj Karolini i Tennesseeju, Kentuckyju, Mississippiju i Ohiju, a o njima tek trebaju glasati u Marylandu, Minnesoti, Teksasu i Zapadnoj Virginiji. Bitka za pravo na pobačaj odsudna je bitka između liberalne i nove, ultrakonzervativne Amerike.

Druga strana očajnički traži nove oblike borbe. Glumica Alyssa Milano predložila je da zbog zabrane abortusa žene krenu u štrajk i odbiju seks. Ali, zašto bismo se mi lišile seksa zbog ultraćudorednih vjernika kojima Papa nije dobar katolik, a vodi ih dvaput razvedeni preljubnik? Ženama nisu neprijatelj svi muškarci, nego neki muškarci, i neke žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:37