KOMENTAR GORANKE JUREŠKO

HRVATSKO IZMOTAVANJE DUHANSKIM DIMOM Zašto se s donošenjem zakona kasni gotovo godinu dana?

Kad inspekcija upozori vlasnika na ventilaciju, slijedi opravdanje "da u zakonu ne piše da mora biti uključena"
 CROPIX

Hrvatska je u Europskoj uniji! To je samo podsjetnik za one koji tu vijest još nisu čuli jer to ujedno znači da europski propisi moraju biti i dio hrvatskih, uključujući i one kojima se nastoji smanjiti pušenje, odnosno zaštititi zdravlje građana. No, tu činjenicu neki ne žele prihvatiti i pronalaze sva moguća opravdanja da ostanu u 'zapušenoj balkanskoj krčmi'.

Naime, hrvatsku javnost ništa ne može toliko 'zapaliti' kao rasprava o pušenju ili, bolje rečeno, pokušaj da se cigareta istjera iz radnih i javnih prostora. Zato se već dvadesetak godina samo koketira s izgonom duhanskog dima, a kad treba u 'brak' s novim propisima koji podižu razinu zaštite nepušača, krenu žalopojke nad sudbinom ugostitelja, proizvođača duhana i cigareta, turizma općenito i uvjeravanja da će to 'dovesti privatne i državne novčanike do ruba bankrota'. Zato i ne čudi da se s donošenjem novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i sličnih proizvoda kasni gotovo godinu dana, premda je prijedlog završen još u veljači, a najveći se dio izmjena odnosi na proizvođače i 'slikovno obogaćivanje' kutija cigareta zastrašujućim fotografijama. Već postojećeg proširenja zabranjenih zona za cigarete nema, ali ipak se donošenje zakona maksimalno koči. Lobiji raznih vrsta pokušavaju kupovati vrijeme koliko je moguće. Uostalom, nije to samo hrvatski problem. Svako donošenje europskih direktiva prolazi porođajne muke u kojima lobisti raznih boja nastoje zakočiti promjene. 'Obrađuju' se zastupnici 'na pojedinačnoj razini' ne bi li se 'srušio kvorum' kod izglasavanja promjena. Da to 'pali', pokazuje činjenica da je zasad prihvaćeno da poruke i slike na kutijama cigareta zauzmu 65, a ne 75 posto, kako se predlagalo.

Hrvatsko 'izmotavanje' još je gore, o čemu svjedoči i farsa sa zakonom propisanim uređajima za ventilaciju u kafićima koji mahom nisu u uporabi. Kad inspekcija upozori vlasnika, slijedi opravdanje 'da u zakonu ne piše da mora biti uključena'!? Zbog takvog odnosa prema problemu pušenja u zemlji u kojoj živi više od trećine odraslih ovisnika o duhanu, ne čudi kašnjenje zakona, pa ni prilično nonšalantno prihvaćanje moguće velike novčane kazne koja bi već bila na dnevnom redu da se nismo 'oprali' isprikom prijevremenih parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:56