NEVINA U LUDNICI

I to smo dočekali! Žene i muškarci su jednako pametni, smatra većina - u Americi

Još 1946. tako je mislilo samo 35 posto Amerikanaca. U 1995. njih 43 posto. A onda je u samo dvadesetak godina došlo do revolucije u glavama
 Ilustracija / Profimedia, Caia Image

Revolucija je moguća, pokazali su nam ovih dana američki znanstvenici. Ona je tu, oko nas, svjedočimo joj svakodnevno. Svaki put kad odete svojoj liječnici, čitate ili gledate Harryja Pottera i Sluškinjinu priču, potvrđujete to i sami. Stvar je u zraku, nije svima još jasna i opipljiva, treba još vremena da se naviknemo i prihvatimo.

Stiže iz Amerike: 86 posto tamošnjih žitelja smatra da su žene i muškarci jednako inteligentni. Da, 86 posto. Prema istraživanju napravljenom 1946. godine, tako je mislilo jedva 35 posto Amerikanaca i Amerikanki. Otprilike u to vrijeme, tih optimističnih godina nakon Drugog svjetskog rata, rođena je moja mama. Rasla je i borila se za sebe na rubu svijeta u kojem su i oni najrazvijeniji smatrali da su žene manje sposobna ljudska bića.

Pola stoljeća kasnije, bilo je očito da se stvar miče. Iduće istraživanje je iz 1995. Tih godina, kad sam diplomirala i učila se novinarstvu, 43 posto Amerikanaca smatralo je da su žene jednako inteligentne kao muškarci. Niti svaki drugi. I onda novo istraživanje u manje od 25 godina pokaže da ih sad 86 posto vjeruje da su žene i muškarci jednako inteligentni.

Tras, bum! Riječ je o dramatičnom preokretu. O revoluciji u glavama. To je masivna društvena promjena, ističe Alice Eagly, profesorica socijalne psihologije Sveučilišta Northwestern u Illinoisu, koja je vodila studiju, objavljenu u uglednom časopisu Američkog psihološkog društva. Da su žene gluplje od muškaraca, danas misli samo 5 posto ljudi u Trumpovoj državi, više ih je (9 posto) koji smatraju da su žene te koje su inteligentnije.

Mama Nada je dobro, bistra je i aktivna, snalazi se podjednako dobro s WhatsAppom i eVisitorom. Uvijek je bila inteligentna, ali sad ima šansu živjeti u svijetu koji joj to priznaje. Ako se preseli u Ameriku.

Još malo strpljenja, možda prije nego što Nada dočeka praunuke, živjet ćemo u svijetu u kojem će biti opće prihvaćeno da žene mogu biti jednako glupe i jednako pametne, ukratko jednako sposobne kao muškarci. Ako to nije čudo nad čudima, ako to nije revolucija, onda ni čuda ni revolucije ne postoje.

Kako su se mijenjale uloge žena i muškaraca od sredine 20. stoljeća, tako su se mijenjali i stavovi o njihovim osobinama i sposobnostima, objašnjava Alice Eagly. U radu objavljenom u časopisu American Psychologist analizirali su 16 sveameričkih anketa napravljenih na više od 30.000 ispitanika od 1946. do 2018. godine. Koncentirali su se na stavove ispitanika o suosjećanju i osjetljivosti pripadnika dva spola, o njihovoj ambiciji i agresivnosti, te o inteligenciji i kreativnosti.

Pokazalo se da su Amerikanci kroz godine mijenjali stav, ali su i dalje skloni predrasudama i stereotipima. Broj onih koji smatraju da su žene empatičnije i imaju bolje socijalne vještine porastao je s 50 posto na skoro 75 posto, dok se postotak onih koji vjeruju da su muškarci ambiciozniji i agresivniji nije promijenio u ovih 70 godina. Iako se udio visokoobrazovanih žena u američkoj radnoj snazi ove godine izjednačio s muškarcima, većina i dalje misli da su muškarci ambiciozniji i prodorniji.

A žene idu na faks da bi se bolje udale. Da, kao što muškarci gledaju nogomet da bi ostali u kondiciji. Ništa nije previše glupo da biste u to vjerovali, pogotovo ako okolina potvrđuje taj vaš stav.

Da većina i dalje misli da su žene općenito manje sposobne, to vidite golim okom, u Americi i kod nas. Žene danas rade sve poslove kao i muškarci, jedino ne mogu biti dobrovoljne davateljice sperme. I u Americi i kod nas žena je danas više među onima koji diplomiraju i doktoriraju. Ali što je položaj važniji i bolje plaćen, sve je manje bitna inteligencija i obrazovanje, nego to proizvodite li spermu. I tako će ostati dokle god na ambiciozne frajere gledamo pozitivno, a na ambiciozne žene kao na zle, sebične kučke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:48