IZA KULISA

Ima li kraja bezobzirnosti i drskosti političara

Siniša Pavlović
 Facebook

Slučaj s načelnikom malene Općine Kloštar Podravski, HDZ-ovcem Sinišom Pavlovićem, kojemu je Državna revizija u svim područjima koja je istraživala našla nepravilnosti, najbolje je pokazao dokle seže bezobzirnost i bahatost političara.

Načelnik je potpuno ignorirao Vladinu odluku o visini osnovice za plaću i sebi isplaćivao veći iznos nego što mu pripada, muljalo se s putnim nalozima, nepravilnosti su pronađene i kod trošenja novca za reprezentaciju, iz blagajne se novac dizao a da se nije ispunjavala dokumentacija za to, računi za gorivo se nisu ovjeravali, a neki računi za radove su plaćani dvaput.

Drskost su u Općini Kloštar Podravski pokazali i pri isplatama naknada za vijećnike, koje su se isplaćivale u neto iznosu pa državi uopće nije plaćen porez. U Državnoj reviziji bili su blago rečeno šokirani nalazom, ne zato što je ta općina dobila nepovoljno mišljenje i što je nalaz prema standardnoj proceduri poslan DORH-u, nego zato što su valjda prvi put u povijesti svog djelovanja u svim točkama revizije pronađene nepravilnosti.

A što je na sve to rekao načelnik?

Uobičajeno je, naime, da subjekt revizije pojašnjava sporne točke u samom nalazu, no ovaj put očito nisu imali što pojasniti, pa su u jednoj rečenici napisali da Općina u potpunosti prihvaća nalaz revizije. No, sam načelnik u razgovoru za Jutarnji nije baš dobro prihvatio nalaz. Štoviše, prozvao je Državnu reviziju da laže, da su ciljano išli na njega, da su kontrolirali samo četiri općine i da mu je sve namješteno. Njegova obrana, pak, potpuno je suluda.

Prvo, Državna revizija jedna je od rijetkih institucija u državi koja doista profesionalno obavlja svoj posao. U mandatu ovog glavnog državnog revizora, koji je nedavno produljen za još osam godina, objektivno su radili svoj posao bez obzira na to o čijem se dužnosniku radi, HDZ-ovu ili SDP-ovu. Drugo, lani su pročešljali rad čak 60 općina, a teško je zamisliti da bi netko išao smještati načelniku koji je usput i član stranke na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:13