KOMENTAR

Iskren odnos prema prošlosti jamstvo je za mir

 Ured predsjednice RH

Počast koju je Kolinda Grabar-Kitarović, u tišini i bez medijske pompe, odala žrtvama u Ahmićima i Križančevu Selu dočekana je s odobravanjem i u Hrvatskoj i u BiH. Žrtve su žrtve, nema tu nacionalnih, vjerskih ili bilo kakvih drugih predznaka i poruka koju je predsjednica uputila s mjesta stradanja Bošnjaka jasnija je od bilo koje druge. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikad ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima, poručila je predsjednica.

Da će se “nešto dogoditi” bilo je jasno kad je prije predsjedničina puta u BiH otvoren prostor za promjenu plana putovanja. Bošnjačkoj strani izražena je želja da Grabar-Kitarović, bez kamera, ode u Ahmiće kako bi se poklonila ubijenima u bezumnom sukobu Bošnjaka i Hrvata u vrtlogu rata devedesetih, gdje je među žrtvama bilo i mnogo djece. I godinama poslije tih tragičnih događaja, koji su počeli surovom agresijom Slobodana Miloševića, na ovim prostorima rane nisu zaliječene. Žrtvama u Ahmićima poklonio se i bivši predsjednik Ivo Josipović, sada Kolinda Grabar-Kitarović, i dobro je da su to učinili oboje.

Današnji političari, kao ni narodi na ovim prostorima, nemaju odgovornost za ono što se događalo, ali svi imaju odgovornost prema vremenu u kojem živimo i koje nas čeka. Samo iskren odnos prema prošlosti daje garanciju za mirnu budućnost. A tu nema mjesta ni “našim” i “vašim” žrtvama, nego samo za pijetet prema svim nesretnim žrtvama rata. Uz osudu svih zločina i onih koji su ih počinili, bili “naši” ili “vaši”. Uz riječi koje se najčešće čuju na komemoracijama žrtava sada već davnog rata koji je završio 1945. Ne ponovilo se nikada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:52