PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

JE LI OVO VRHUNAC EPOHE RAZVEZIVANJA ŽENA? Ako se postupci dostojni konc-logora i srednjeg vijeka doista izvode u bolnicama, izvođači bi za takva...

 Goran Mehkek / CROPIX

Više od od stotinu godina svjedočimo nečemu što bi se moglo zvati “epohom razvezivanja žena”: još od feministkinje Zofke Kveder koja je, živeći u Zagrebu početkom 20. stoljeća, među prvima u Europi pisala o tome kako ženi trebaju moderna pomagala u kuhinji, te o menstruaciji, trudnoći i pobačaju, o ženskoj potplaćenosti i nemogućnosti karijere. Možda je to počelo i ranije, kada se postavilo pitanje ženskog prava glasa. Kao prvo, žene su se trebale razvezati od povijesti koju su ipak ispisali muškarci: razni Napoleoni, Fridrihi, Hitleri i tek poneka Elizabeta. Ženama je, kao što znamo, pripala “intimna povijest” kuhinje, ognjišta, vrta, rađanja ili umiranja pri porodu. Mnoge su se našle zabilježene u neslavnim analima paljenja na lomačama. Žene su se od sredine 20. stoljeća razvezivale od neželjenih uloga koje su im stoljećima bile namijenjene. Ravezale su se od toga da budu primarno kućanice i majke. Ne kažem da su ženski životi koji balansiraju između karijere, kućanstva, majčinstva osobito laki, ali stvoren je izbor. Naravno, ne za svaku. U posljednjih nekoliko godina žene kao da se intenzivno, brojnim svjedočenjima, razvezuju od nasilja. Pa je došlo do MeToo pokreta u kojem su žene progovorile o tome kako su bile žrtve silovanja ili nekog drugog nasilnog čina. Nasilje jest i da vam u bolnici vežu ruke i noge i izvedu kiretažu bez anestezije. Potom, kad to izjavite u Saboru, utvrde da lažete. Naravno da moramo dobiti podatke o tome što se zapravo događa u našim bolnicama i je li kiretaža bez anestezije nekada medicinski indicirana. No, jezik nasilja svatko razumije.

Od žrtve se očekuje da šuti, a progovori li, bit će proglašena lažljivicom. Čak i da postoji najmanja sumnja u to da se nad ženama bez prethodnog razgovora i pripreme izvode jezovito bolne procedure, na redu je najozbiljnije istraživanje. Uostalom, živimo u vrijeme koje zovemo informatičkim, te nam se svašta može uskratiti, ali informacija ne. Ako se postupci dostojni konc-logora i srednjeg vijeka doista izvode u bolnicama, izvođači bi za takva teška djela morali snositi krivnju. Uskoro ćemo dosegnuti kulminaciju epohe razvezivanja žena, pa ćemo se razvezati i od toga da nas se bespotrebno veže u bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:35