ŠKOLA ŽIVOTA BRUNE ŠIMLEŠE

Jesu li svi muškarci svinje ili neke žene privlače takve muškarce?

Ako ste već privukli četiri muškarca koji se ponašaju kao svinje, pravo je pitanje što je u vama da privlačite baš takve muškarce! I ne samo da ste ih privukli, nego ste ih i zadržali. I hranili ste ih godinama. Što se onda čudite? 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ma svi su ti oni isti - kaže ona svojoj frendici. - Ne mogu vjerovati da je opet to napravio. Ma, muškarci su svinje.

- Pa rekla sam ti ja. Uostalom, sjećaš se mog Marka. To ti je sve bolesno - kaže druga frendica, ponosno pokopavajući cijeli muški rod.

Prijateljica se složila s tom dijagnozom. Kako su njihove razmjene postajale sve glasnije, nisam više mogao uživati u jutarnjoj kavi pa sam ih prepustio njihovim iluzijama. Kada netko želi vjerovati u nešto, nema mu smisla oponirati pa sam odroktao doma!

Nisam se osjećao pogođeno kao muškarac, nego kao čovjek koji voli zdrav razum, a upravo nam zdrav razum kaže da ne donosimo zaključke dok smo pod utjecajem emocija. Svi smo glupi kada nas peru snažne emocije. Glupi smo k’o stup. Ili tri stupa. Bilo da su snažne emocije poželjne ili nepoželjne, one toliko okupiraju naš organizam da potpuno preuzmu kontrolu i tako nam ne ostane dovoljno energije za korištenje mozga. Kada smo pod utjecajem snažnih emocija, jednostavno bismo ih trebali izraziti, bez donošenja ikakvih zaključaka jer ćemo inače zaključiti nešto bezumno kao da su muškarci svinje.

I razumijem zašto imamo potrebu donijeti takav zaključak. Razumijem da smo povrijeđeni i želimo samo najbrže moguće pronaći krivca. I razumijem da nam godi upirati prstom u druge. Kada nas nešto boli, najčešće ne želimo razumjeti zašto se to dogodilo i kako bismo ubuduće to mogli izbjeći, nego samo želimo što prije zakrpati osjećaj boli! I onda donesemo brzopleti zaključak.

A brzopletost voli generaliziranje. Tako volimo zaključiti da su svi muškarci, Srbi, katolici, homoseksualci ili političari ovakvi ili onakvi. Generaliziranje, uz prstohvat pravedničkog gnjeva, u nama budi osjećaj da smo u pravu. I još nešto. Ne osjećamo samo da smo u pravu, nego i da smo pravi. Oni su krivi, mi smo pravi. Stvarnost je jednostavna. I mi to volimo. Našem egu godi osjećaj da smo u pravu i da smo mi na pravoj strani, a oni drugi na krivoj.

Ali ni to nije sve. Nakon što brzopleto donesemo nerazumni zaključak kojim generaliziramo, u nama se još uključi i selektivna percepcija pa počnemo primjećivati samo one informacije i primjere koji nam idu u prilog. Počet ćemo oko sebe primjećivati samo one muškarce koji malo rokću. Prisjetit ćemo se samo takvih muškaraca iz svoje prošlosti, s frendicama ćemo razgovarati samo o takvim muškarcima iz njihove prošlosti, ili sadašnjosti. Ispast će kao da postoje samo takvi muškarci. Ili Srbi ili katolici jer svejedno je o kome ćemo uzgajati predrasude i generalizacije.

O čemu god da razmišljamo, selektivna percepcija učinit će svoje pa ćemo vidjeti samo ono što želimo vidjeti da bismo potvrdili svoja trenutačna uvjerenja.

Nedobog kritički razmisliti o tome. Nedobog sjetiti se da imamo neograničeni intelektualni kapacitet! I da mozak ne služi samo tome da ispuni neku lubanju koja nam pridržava frizuru.

Ajmo vidjeti kako bi to izgledalo kada bismo se sjetili razmišljati.

Dakle, ako ste već privukli četiri muškarca koji se ponašaju kao svinje, nije razumno zaključiti da su muškarci svinje.

Mudro je upitati se što je u vama da privlačite baš takve muškarce! To je pravo pitanje. I ne samo da ste ih privukli, nego ste ih i zadržali. I hranili ste ih godinama. I što se onda čudite što se svinje ponašaju kao svinje? Pa naravno da se tako ponašaju. Ali vi ste ih privukli, zadržali i njegovali sve ovo vrijeme. I doista, umjesto da pogrešno sve muškarce prozovete svinjama, pravo je pitanje zašto vi privlačite i zadržavate baš takve muškarce!

Ključno je otkriti što je to u vama, u vašim uvjerenjima o vama samima ili o ljubavi ili o partnerstvu da privlačite svinjaste muškarce. Naravno da nisu svi takvi i naravno da generaliziranje nikada nije opravdano. I znam da vam nije stalo do toga kada vas povrijedi jedna takva svinja, ali ako ne otkrijete zašto ih privlačite, samo ćete privući nove. I onda će se vaš život pretvoriti u pravi svinjac.

Dakle, muškarci nisu svinje, kao što žene nisu božanstvene kraljice unutarnje i vanjske ljepote. Ništa se ne odnosi na sve muškarce ili žene. A ako već privlačite određeni tip ljudi ili ako ih sve isto doživljavate, problem je u vama. Vašem egu godi generalizirati i uprijeti prstom u nekoga jer tako imate dojam da ste na pravoj strani, ali vjerujte mi, to nikada nije opravdano. Uostalom, želite li samo imati dojam da ste u pravu ili želite donositi prave, odnosno razumne zaključke?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:57