OŠTRI REZOVI

KAKO IZGLEDA 'GOSPODIN SAVRŠENI' IZ HDZ-a Uzbuna je među stranačkim ulizicama, aktivnim i umirovljenim drukerima, 'barakašima' i mladim lavovima...

HDZ bira novog predsjednika, potpredsjednike i zamjenike. To je građanski rat u malom, bratorušilačka borba
Andrej Plenković (lijevo) i Miro Kovač (desno)
 CROPIX

Ups! Dogodilo se. U HDZ-u vlada mali građanski rat. Bratorušilačka borba. - Plenković je faraon koji gradi kult ličnosti - rekao je Miro Kovač. - Ljudima je dosta korupcije - njegova je druga rečenica, izrečena kao komentar predsjedničkih izbora na kojima je HDZ-ova kandidatkinja izgubila. Obojica su kandidati za predsjednika HDZ-a. Zato rat.

Miro Kovač je, govoreći nedavno o korupciji, zaboravio da je HDZ izmislio korupciju. Ne samo zato što su najdulje vladali Hrvatskom. Ako je za išta zaslužan HDZ, to je koruptivni sustav, oni su ga patentirali među Hrvatima. Izmislili su sve operacije izvan Zagreba. Provjeriti po optužnicama protiv Ive Sanadera, bivšeg predsjednika HDZ-a, o koruptivnim djelima tijekom njegova vladanja Vladom.

Ljude izvan HDZ-a umnogome baš briga tko će pobijediti u HDZ-u. Ionako je alternativa Davor Bernardić. Ali bi za sve vjerne gledatelje “Farme”, “Ljubavi na selu”, “Jerryja Springera” i “Generala” moglo biti strašno zabavno. Sad će letjeti perje, nositi “siledžijke” i javno se prati čarape. Uzbuna je među stranačkim ulizicama, aktivnim i umirovljenim drukerima, “barakašima” i mladim lavovima, militantnim katolicima, komunističkim prebjezima, ekonomskim povratnicima, svima koji ovise o ljubavi s moćnima u stranci.

Tu su profesionalne bacačice kletvi i uroka, čuvari izgubljenog dostojanstva, vitezovi stranačkih članarina, nosači načelničkih fotelja, lupeži i ona tri uglednika, njihove žene i kume, rodbina iz zavičaja, osnovne i srednje škole, oni s lažnim diplomama, četvorica koji govore strani jezik, dvanaestorica povezanih Viberom, svih pedeset tisuća koji statistički imaju oružje te četiri tisuće mladih i onih koji se osjećaju mladima, a znaju koristiti laptop i sami napisati status na Fejsu. Svi su se dali u akciju.

Vade se dosjei, kompromitirajući dokumenti, policijski i porezni zapisnici, sigurnosne kopije kupoprodajnih ugovora iz gruntovnica, liječnički kartoni o liječenju sramnih oboljenja, fotografije i filmovi iz mobitela, sve što se može koristiti za propast drugih i spas prvih. Nema tog idiota, alkoholičara i propalice, kriminalca, probisvijeta ili lupeža koji ima člansku iskaznicu, a da ga kandidati za funkcije neće prijateljski pogledati, pružiti mu ruku, obratiti mu se kao kumu najrođenijem i reći da računaju na njega, a i da on može računati na njih.

- HDZ te treba - glavna je mantra i Kovača, Penave, Stiera i Brkića, gotovo istog sadržaja kao i ona koju izgovaraju Plenković, Jandroković, Škorić, Medved i gospođa Bušić kada kažu: - Mi znamo, Tuđman je računao na tebe - i potapšaju čovjeka povjerljivo po ramenu. I ona rastavljena, frustrirana baba koja planira tetovirati obrve računa na dio plijena ako njeni pobijede. Gotovo da svi plaču što fora koju su prodali cijeloj Hrvatskoj, da glasa i ekipa iz zagrobnog života neće upaliti kada krene zaokruživanje imena.

Analitičari će reći kako je to dobro za HDZ, s vremenom će postati stranka koja demokratski bira svoje vodstvo, koja mora naučiti kako se vlada i o čemu ovise glasovi. Pa se to u nekom trenutku možda prenese i na državu.

Ali, to je dosta dobronamjerna verzija razvoja događaja. Ona stvarna kaže da HDZ najviše cijeni okrutne vladare. Stranka u kojoj su uvijek naši i njihovi koji postanu prošli i ne prežive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03