IZA KULISA

Kako je HDZ, umjesto Žalac, lavovima 'izručio' kumu

Gabrijela Žalac
 Željko Puhovski / Hanza media

Ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac nemušto uvjerava javnost da je žrtva političke konkurencije koja joj u zadnje vrijeme podmeće opačine, takve da se ni sama ne može prestati čuditi; ozlijeđivanje djevojčice za volanom bez vozačke dozvole, pa Mercedes u dvorištu, za koji će se pokazati da je u vlasništvu poduzetnika kojemu je njezino ministarstvo dalo pozamašan iznos na natječaju, pa rupe između plaće i potrošnje, pa financiranje tvrtke HDZ-ovca za obnovu ulica i mosta u Glini...

Šesnaest dana nakon nesreće javnost još nema odgovore na pitanja koja bi barem fingirala brigu vladajućih da im je stalo do zakona koji bi za ministre u nekoj tankoćutnijoj zemlji trebali biti stroži nego za obične smrtnike. Ne znamo kojom je brzinom vozila, ne znamo je li uopće prijava protiv nje podignuta, još manje znamo je li policija utvrdila uzrok nesreće - recimo, nenošenje naočala, česti razlog za ograničenje vozačke. Žalac je još tu. Umjesto ministrice Žalac iz HDZ-a je izletjela njezina kuma. I to po istom bizarnom obrascu po kojemu se Žalac nosila s nesrećom: nevaljalo i falično. Koncem prošle godine Marijana Obradović je u pijanom stanju naletjela na pješakinju, nanijela joj teške ozljede i pobjegla. Tri mjeseca vladao je muk.

Požeška policija nije našla za shodno obaviti razgovor sa žrtvom nesreće. A sada, dok su svjetla uperena u Žalac, HDZ je odlučio pomjeriti fokus i “nahraniti” lavove u areni (iziritiranu javnost) - eliminirajući Obradović iz svojih redova. Logično, i prekršaj je najednom postao kaznena odgovornost. Ali ni to nisu napravili kako spada. Ključni vinovnik štete - onaj tko je nekoliko mjeseci držao spis u ladici i pravio se da bijeg s mjesta nesreće u pijanom stanju i teške ozljede ne zaslužuju poštenu istragu, ostao je izvan dosega te okljaštrene pravde u HDZ-ovoj režiji.

Novi HDZ-ov poučak, dakle, glasi: za ugled stranke odgovarat će niže rangirani političar tek onda kad javnost sazna da je njegov blizak, a više rangirani politički kum, zaglavio u svojim aferama. Tom logikom HDZ-ova hranidbeno-odgovornog lanca možemo očekivati da Žalac dobije nogu kad nesreću izazove njezin šef.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:46