IZA KULISA

Kako je sok od kupusa pobijedio cjepivo?

 Vojko Basic / HANZA MEDIA

Sok od kupusa i nečišćenje stana ili kuće zaštitit će vas od ospica! Čak i u 21. stoljeću moguće je čuti ili pročitati te i slične nebuloze kojima i visoko obrazovani ‘prodavači magle’ pokušavaju odvratiti roditelje da cijepe svoju djecu. Rezultat su epidemije većih ili manjih razmjera bolesti koje se gotovo stopostotno mogu spriječiti. I najnoviji slučajevi ospica potvrda su mogućih fatalnih posljedica necijepljenja.

Zašto su antivakcinalisti ‘moćni’?

Internet odnosno razne društvene mreže omogućile su da se ‘dobar glas’ čuje daleko, ali očekivano onaj loš još dalje. Nevjerojatna količina neznanstvenih informacija brzinom svjetlosti stiže s jednog kraja svijeta na drugi i nerijetko nailazi na plodno tlo. Začuđujuće ali istinito, znatno češće među obrazovanima. Na žalost, veću vrijednost zaštite ‘sokom od kupusa’ nego li cjepivom objašnjavaju i predlažu kao izbor akademski građani, a mnogi im nerijetko vjeruju više i češće nego li primjerice liječnicima.

Pomažu li znanstveni argumenti?

Protivnici cijepljenja ne obaziru se na znanstveno utemeljene podatke koji potvrđuju da su baš cjepiva pomogla sačuvati živote milijunima diljem svijeta. Primjerice, samo od 2000. do 2013. prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije smrtnost od ospica pala je u svijetu za čak 75 posto. Ne pomaže niti podatak da djeca koja su preboljela ospice čak tri godine nakon bolesti imaju narušen imunološki sustav i sklonija su raznim drugim zdravstvenim problemima. Protivnici cijepljenja uzdaju se u ‘provjerene podatke’ po kojima cjepivo izaziva autizam, sadrži opasne spojeve, ne štiti ali ‘sigurno šteti’...

Kad dolazi otrežnjenje?

Roditelji su ovih dana diljem Hrvatske, a osobito u Dubrovniku gdje je zabilježeno sedam slučajeva ospica, požurili u pedijatrijske ordinacije ne bi li nadoknadili propušteno. Dovode djecu na cijepljenje! Blizina opasnosti i strah, za sad su, čini se, jedino učinkovito sredstvo protiv antivakcinacijskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:06