ANALIZA KIMOVE TRANSFORMACIJE

KAKO JE 'ZLOČESTO DIJETE' U SAMO PAR MJESECI ODLUČILO POSTATI 'DRAGI MLADIĆ' Ključni razlozi koji su Kima naveli da iznenada postane 'mirotvorac'

 KCNA/via REUTERS/File Picture / REUTERS

Kim Jong-un je svoje korake prema zamjeni ratoborne politike mirotvornom doveo do samog vrhunca. U rujnu je izveo posljednji nuklearni pokus, zatim se smirio i odlučio s pozicije “zločestog djeteta” postati “dragi mladić”. Razloga za to je više, a ključni su: sankcije kojih se počela pridržavati i Kina počele su ozbiljno nagrizati tkivo koje održava režim; uspio je ostvariti potpunu kontrolu nad svim polugama vlasti, od partijske do vojne te je na ključna mjesta instalirao svoje kadrove (da ipak postoji određeni strah kao i kod svih diktatora potvrđuje lansiranje sestre u sam vrh politike); u posljednje dvije godine zabilježen je značajan broj prebjega iz svih domena društva, a najveći su udarac sustavu bili visokopozicionirani diplomati (zamjenik ambasadora u Londonu) te nekoliko vojnika - običnih vojnika, ali glas o njihovom bijegu pod mecima brzo se proširio državom.

Kim je razborit i shvatio je da je vrijeme za spuštanje lopte na zemlju. U rujnu je pokazao da ima razorno nuklearno oružje i to mu je bilo dovoljno. Za Novu godinu je najavio otvaranje prema Južnoj Koreji. Susret na vrhu će se održati 27. ovog mjeseca, a sad je najavio i da nuklearnu tehnologiju sprema u skladište. Time je oduzeo i Seulu i Washingtonu alat kojim su ga mislili pritiskati. I pobrao pozitivne reakcije u regiji iako mu u Japanu ne vjeruju. I napominju da nije ništa rekao o raketama kratkog i srednjeg dometa kojima može gađati tu zemlju.

No, Japan je sada u drugom planu. Svi čekaju da idućeg petka Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovore prve korake prema mirovnom sporazumu, a da zatim sjevernokorejski diktator s Trumpom krene put ukidanja sankcija i razvoja po ekonomskom modelu Kine. Kim želi živjeti ugodno, a to je sve teže skrivati od vlastite javnosti. Osim toga, nemoguće je više zadržati priljev informacija o životu “izvan”. Osim toga, ako se potvrdi kao čelnik koji je zemlju iz siromaštva u kojem ju je ostavio njegov otac preveo u socijalistički život kineskog ili vijetnamskog modela moći će mirno voditi partiju i računati na dugi mandat. A to mu je glavni cilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:06