NEVINA U LUDNICI

Kako nam je seksualni predator oteo Nobelovu nagredu

Katarina Frostenson i Jean-Claude Arnault ispred Švedske Akademije
 Profimedia, TEMP Rex Features

Za njegovo ponašanje nadležni znaju barem od 1996. Čak je bio prijavljen policiji, ali nije bilo dovoljno dokaza ili je stvar već bila otišla u zastaru, objavilo je švedsko državno odvjetništvo u ožujku.

Dakle, više od 20 godina sve se zna. Da su reagirali ne 1996. kad je prvi put prijavljen, nego možda pet ili deset godina kasnije, nitko ne bi saznao. Da je itko ozbiljno shvatio mladu pjesnikinju, da je itko uzeo u obzir žalbu voditelja škole pisanja, da je itko shvatio da nešto nije u redu s tipom koji će curu pred svima zgrabiti među noge, stvar bi se izgladila u tišini. Sklonili bi ga na neko drugo fino, dobro plaćeno mjesto, s čašom francuskog vina i tihim jazzom u pozadini. Ali nitko nije reagirao iako je Jean-Claude Arnault ozbiljno povrijedio desetke žena.

Sad je priča eksplodirala poput bombe. Nobelova nagrada za književnost ove se godine neće dodijeliti, objavila je u petak švedska Akademija. Što, kako!? Nobelova nagrada, to je za one koji vole knjige poput Božića za ateiste, piše New Yorker. I sad, kakav udar! Za utjehu, iduće godine će biti objavljena imena dvaju dobitnika.

I to sve zato što je jedna pjesnikinja, članica Akademije, u braku s tipom koga deseci žena optužuju za seksualno uznemiravanje, napastovanje, silovanje. Suprug švedske pjesnikinje Katarine Frostenson umjetnički je direktor Foruma, jazz-kluba u centru Stockholma, u kojem organizira književne i umjetničke večeri. Članovi akademije taj klub zovu svojom dnevnom sobom, a Arnaulta 19. članom Akademije. Akademija je i financirala klub. U njemu, i u Akademijinim prostorima u Stockholmu i Parizu, tip je godinama spopadao žene. Praktično pod pokroviteljstvom Akademije.

Vjerojatno bi se uglednici do danas pravili da je sve OK da nije došlo do potresa koji je početkom listopada izazvala Pulitzerom nagrađena priča New York Timesa i New Yorkera o holivudskom predatoru Harveyu Weinsteinu, izazivajući tsunami zvan #metoo. Krajem studenoga novinarka švedskog Dagens Nyhetera Matilda Gustavsson objavila je tekst o neimenovanom art direktoru neimenovanog kulturnog kluba u Stockholmu koji već godinama napastuje žene. Još od osamdesetih. List je na naslovnici objavio portrete 18 žena, neke okrenute leđima. Švedska je mala zemlja, a on utjecajan, književnice su se bojale da nikad više neće moći objavljivati ako mu se zamjere.

Kad su se članice i članovi švedske Akademije okupili da razmotre slučaj, ispostavilo se da ima toga još. Na sastanku je otkriveno da su žrtve “umjetničkog direktora” bile članice Akademije, kćeri članova Akademije i njihove supruge, kao i službenice Akademije. Da: članice, supruge članova, njihove kćeri, službenice. Njihova iskustva ne bi isplivala na površinu da nije skrenuta pozornost na ponašanje te osobe, izjavila je predsjednica Akademije Sara Danius. Zatim je otkriveno da je Francuz zašlatao čak i švedsku princezu Victoriju. Malo po dupetu. I to mu je prošlo nekažnjeno.

Književnica Gabriella Hakansson opisala je kako joj je prišao i zgrabio je među noge. “Kao da kopa.” Dobro se toga sjećam, kaže njezin dečko, pisac i odvjetnik Thomas Enroth, jer je to jedna od najgorih stvari koje sam vidio. Gabriella mu je lupila šamar pa otišao. Pred drugima je počeo hvatati Elise Karlsson, a kad mu je viknula da prestane, rekao joj je da je luda. Ima tu još gnjusnih opisa prisiljavanja na oralni seks… i jako puno osjećaja poniženja. Da sam prijavila, gledali bi me kao ludu ženu, ponavljaju. Tko bi mi vjerovao?

Četiri-pet mjeseci su vijećali. Tri članice Akademije, među njima i Katarina Frostenson, dale su ostavke. Sara Danius, prva žena na čelu Akademije, prisiljena je napustiti svoju funkciju. Kralj je obećao pomoći kako bi stoljetna institucija izašla iz blokade, jer sada ne može izabrati nove članove niti izglasati Nobela. I sve to samo zato što odjednom više nije normalno da muškarac pipka koga hoće i tjera žene da mu popuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:42