VELIKA ŠKRTICA

KAKO SU DOMAĆI TELEKOMI KOMPENZIRALI GUBITKE ZBOG UKIDANJA ROAMINGA Neki pozivi koštaju kao da ste zvali Bocvanu i zaboravili poklopiti slušalicu

 Foto: Pixabay

Kako to obično i bude, veselje zbog ukidanja preskupog roaminga trajalo je prilično kratko, taman toliko koliko je operaterima trebalo da se dosjete gubitak ovog prihoda nadomjestiti neki drugim.

Pronađen je u obliku međunarodnih poziva - poziva u inozemstvo iz države u kojoj građanin obitava, a koji po definiciji ne spadaju u roaming pa je naplata ovakvih razgovora za većinu Hrvata i dalje ostala prilično skupa rabota.

Sin ti se odselio u Ameriku?

Brat u Irsku?

Suprug za život zarađuje na nekoj naftnoj platformi?

Ironično, za vašu familiju jeftinije će ispasti ako preseljeni član obitelji s hrvatske mreže poziva u domovinu nego činite li obrnuto.

U ovom drugom slučaju, naime, pozivi će se obračunavati kao “međunarodni”, a ovisno o državi u koju zovete, stajat će vas između 4,99 i 15,99 kuna po minuti, otprilike kao da ste s fiksnog zvali u Bocvanu pa zaboravili poklopiti slušalicu.

Kako to obično i bude, gnjev zbog međunarodnih poziva trajao je još kraće nego veselje zbog ukidanja roaminga, narod se primirio, a operateri protrljali ruke.

Ipak, nakon malo istraživanja meni se čini kako ih u Hrvatskoj trljaju nešto zadovoljnije nego vani.

Nećemo navoditi imena, dovoljno je za reći da sam kao primjer uzela cjenik jednog povećeg teleoperatera koji osim u Hrvatskoj posluje i u drugim zemljama Europe pa malo zavirila u način na koji obračunava međunarodne pozive.

Većina operatera - pa tako i ovaj - cijene razlikuje ovisno o destinaciji prema kojoj je poziv upućen, a razlikuje četiri zone, od kojih se prva i druga odnose na Bosnu i Hercegovinu i Europu izuzev Švicarske, treća zona objedinjava susjedne zemlje i okolicu (Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Tursku, Ukrajinu, Rusiju i Bjelorusiju), a ostatak svijeta - zemlje poput Kanade i SAD-a te ostalih kontinenata - spadaju u zonu 4.

Zovete li iz Hrvatske, dakle, u Europu ili susjednu BiH, vaš će se poziv obračunavati po cijeni od 4,99 kuna po minuti, poziv u Makedoniju koštat će vas 7,99 kuna po minuti, a pozivate li s mobitela prijatelje u Sjedinjenim Američkim Državama, cijena vašeg poziva iznosit će čak 15,99 kuna po minuti i na kraju mjeseca napraviti vam priličan trošak.

Zanimljivo je pritom kako naši susjedi Slovaci, Poljaci i Česi, uz pomoć istog operatera, ostvaruju pravo i na tri i pol puta jeftinije međunarodne pozive - iako za tako nešto teško može biti nekih objektivnih razloga.

Gledam slovački cjenik međunarodnih poziva i ne vjerujem.

I tamo su destinacije prema kojima se obavlja poziv podijeljene u četiri zone, više manje po istoj logici, ali ispada kako moj prijatelj Marek poziv prema zemljama Europske unije plaća 1,41 kunu za minutu, dok će ga poziv prema SAD-u ispasti 2,7 puta jeftiniji nego moj, točnije 5,86 kuna po minuti.

Skuplje su mu zato nešto poruke (1,12 kuna po SMS-u u odnosu na mojih 1,09), ali će sve kompenzirati na jeftinim pozivima, slično kao i njegovi susjedi Česi, ali i Poljaci.

Mali Vaclav koji će iz Praga pozivati u Hrvatsku međunarodni će poziv također plaćati znatno jeftinije nego njegov prijatelj Hrvat - točno 3,41 kunu po minuti, a poziva li u susjednu Poljsku, trošak će mu po minuti iznositi samo 1,99 kuna, što u odnosu na hrvatske izgleda kao povlaštena cijena.

Pozivi prema SAD-u obračunavat će se po logici 8,52 kune po minuti, gotovo dva puta manje nego što plaćaju hrvatski nesretnici.

Na red dolazi i poljski cjenik, također od istog operatera koji posluje i u Hrvatskoj.

Njega će međunarodni poziv prema zemljama Europske Unije stajati 3,43 kune (točno kunu i pol jeftinije nego iz Hrvatske), a sa SAD-om razgovarat će gotovo četiri puta jeftinije nego Hrvat jer će mu se minuta razgovora preko bare naplaćivati samo 4,29 kuna.

Dobrodošli u Hrvatsku.

Možda je mala zemlja, ali su nam zato visoke cijene.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:17