LABIRINT POLITKE

Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im “Hrvati kradu pismo”
 Damjan Tadic / CROPIX

Ponekad su odgovori na postavljena pitanja nepotrebni. Iz sasvim jednostavnog razloga - jer ih piše svakodnevni život.

Barem iz tog razloga, Milorad Pupovac i SDSS već su postigli cilj koji su postavili u kampanji za europske izbore, a to je otvaranje rasprave o srpskom pitanju u Hrvatskoj. Pritom su i Pupovac i njegova stranka trebali napraviti skoro pa ništa, jer bilo je dovoljno da u nekoliko gradova postave bilboarde na kojima je jedna riječ napisana na ćirilici, i cilj je postignut. Zahvaljujući šovinističkim budalama koje su u Splitu na plakatu ispisale tradicionalne uvredljive poruke “Za dom spremni”, “palite traktore” i “Srbe na vrbe”, a dodano je i ušato “U”, dok je netko u Šibeniku išarao riječ “Srbi”, koja je napisana na ćirilici. Budući da je na plakatu postavljeno pitanje “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj”, ispod je nadopisano “100 puta bolje nego Hrvat”.

Kao da to nije dovoljno, morao se javno ukazati saborski zastupnik Hrasta, Hrvoje Zekanović, s bijednom izjavom kako mu je žao što Pupovac nije 1995. na traktoru pobjegao u Beograd te je dodao da trebaju paliti traktore i 2019.

U stvarnosti, u moru nemaštovitih slogana koje plasiraju stranke i koalicije na ovim izborima, SDSS je nastupio s lucidnom latinično-ćiriličnom porukom “Europa je i Европа”, kojom se željelo animirati birače srpske nacionalnosti. Sve je bilo u redu dok se njihova kampanja ograničavala na izjave u Novostima, ali čim se ćirilica pojavila u javnom prostoru, ispuzali su i mrzitelji. Još se jednom pokazalo koliko ovdašnji desničari mrze bilo kakvu različitost, koju bi u boljoj verziji precrtali, a u iskrenijoj, protjerali iz Hrvatske, kako je precizno objasnio Hrvoje Zekanović. Ali, recentne eskapade još jednom su pokazale koliko je desnica tragično neobrazovana, i to na barem dvije razine. Prvo, SDSS nema nikakve šanse osvojiti mandat u Europskom parlamentu. Predstavljat će uspjeh i ako ostvare tri posto, što je približno 26.000 glasova, koliko je Milorad Pupovac dobio na euroizborima 2014. godine. A spomenutim nasrtajima i uvredama desničarska tupež je Pupovcu napravila reklamu, jer će sada za SDSS-ovu listu glasati dio birača kojima je odvratan šovinizam. Drugo, patološka mržnja na račun ćirilice po tko zna koji puta pokazuje da zaslijepljeni hrvatski nacionalisti nemaju pojma o povijesti vlastite zemlje i nacije. Da imaju, znali bi da je i ćirilica hrvatsko povijesno pismo, kao i da ta činjenica strašno nervira - velikosrpske šoviniste, koji tvrde kako im “Hrvati kradu istorijsko nasleđe”.

Na žalost hrvatsko-srpskih nacionalista, ćirilica je važan dio kulturne baštine na prostorima koji su dio današnje Hrvatske. Recimo, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je 26. i 27. studenoga 2012. godine u Zagrebu organizirala međunarodni znanstveni skup na temu hrvatske ćiriličke baštine. Akademici su precizno opisali kako se ćirilica upotrebljavala od XI. do XVIII. stoljeća, a ponegdje i kasnije, i to od krajnjega sjeverozapada Istre do samog juga i Dubrovnika. Čak su i neka od najvažnijih tadašnjih djela katoličke baštine napisana na pismu koje danas tako iritira razne hrastovce. Osim toga, ćirilica je bila u upotrebi i na području Slavonije tijekom XVI. i XVII. stoljeća u doba osmanske vladavine, što je, kada je riječ o Slavoniji u navedenom periodu, akademik Stjepan Damjanović precizno pojasnio: “Sve što je pisano na hrvatskom jeziku napisano je ćirilicom”.

Da je tako nešto izjavio ovih dana, vjerojatno bi na Akademijinoj zgradi osvanuo grafit: HAZU=ХАЗУ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:51