IZA KULISA

Kako to da Sabor još nije pokrovitelj 9. svibnja?

 Davor Pongračić / Hanza Media

Eto nove svjetonazorske svađe. Predsjedništvo Sabora odbilo je pokroviteljstvo nad obilježavanjem Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, koji se obilježava 9. svibnja, ustvrdio je na svom Facebook profilu SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić. Uslijedio je demanti iz Ureda predsjednika Sabora, gdje su odgovorili da Predsjedništvo o tome nije ni raspravljalo jer Ostojić nije dovoljno objasnio prijedlog. Odgovor nije trebalo dugo čekati:

“Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Europa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema”, poručio im je Ostojić na svom Facebooku.

Treba li Sabor imati pokroviteljstvo nad Danom pobjede nad fašizmom?

Zapravo se postavlja pitanje - kako to da još nije jer, barem službeno, Hrvatska se predstavlja kao dio pobjedničke antifašističke koalicije u 2. svjetskom ratu. Deveti svibnja obilježava se od Londona i Pariza do Moskve, ali i Berlina, no ne i u Zagrebu. Istovremeno, Sabor ima pokroviteljstvo nad Bleiburgom, gdje su se predali kvislinzi (od kojih su uskoro tisuće likvidirane bez suda i pravde), što govori o tome kako izgleda pomirba u Hrvatskoj.

Uostalom, kakav je odnos Hrvatske prema antifašizmu vidi se u Zagrebu, gdje se Dan Grada slavi 31. svibnja, a ne kao nekada 8. svibnja, kada su partizani oslobodili glavni grad Hrvatske. Iako se može podsjetiti i gosp. Ostojića da je bio ministar unutarnjih poslova i član Vlade, pa zašto pune četiri godine nije predložio pokroviteljstvo nad 9. svibnjem. Ovako inicijativa djeluje kao ideja koja se rodila u opozicijskoj dokolici, što je šteta, jer Dan pobjede nad fašizmom simbolizira prijelomni događaj u novijoj svjetskoj povijesti. Nadamo se da je Hrvatska dio tog svijeta.

I što sada?

Ništa, nažalost. Bojimo se da je premijer Plenković ispucao svu hrabrost prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije i sada nema više volje uz pomoć antifašizma izazivati desnicu i Crkvu. Jer, za spomenute antifašizam je floskula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:34