VELIKA ŠKRTICA

Klinca šaljete na putovanje Europom? Evo na koju ćete mu karticu uplatiti novac

 
 HANZA MEDIA

Europski portali o osobnim financijama puno se bave proučavanjem ponude bankovnih prepaid kartica pa me to nagnalo da provjerim kakva je situacija na domaćem tržištu.

Ponajviše iz razloga kako bih istražila je li se nešto promijenilo u posljednjih šest mjeseci kad sam prvi i posljednji put, za jednu prijateljicu koja je sina slala na putovanje Europom, tražila neku povoljnu opciju.

Žena je imala dvojbu s kojom se vjerojatno susreće svaki roditelj koji dijete priprema za maturalac ili neko drugo putovanje: kako ga financijski osigurati, a pritom izbjeći da sa sobom vuče gotovinu koju bi lako mogao “posijati” ili pak karticu od tekućeg računa, koju bi bilo nezgodno izgubiti u stranoj zemlji.

Banke su za takve situacije osmislile prepaid kartice, debitne i kreditne, koje čovjek puni količinom novca po vlastitom izboru, nisu vezane uz tekući ili bilo kakav drugi račun, a mogu ih koristiti stariji od 14, odnosno 15 godina.

Nažalost, kako “inovacije” iz svijeta u Hrvatsku većinom stižu već kad su zastarjele, tako je i hrvatska ponuda prepaid kartica prilično slaba, zbog čega na domaćem tržištu trenutno možemo birati samo između tri opcije (Slovenci mogu birati između šest ponuda).

U Hrvatskoj prepaid kartice nude tri banke: Hrvatska poštanska banka, Addiko i OTP, a Zaba i PBZ nude poklon-kartice.

Njih je možda jednostavnije nabaviti jer se u banci mogu preuzeti odmah, bez čekanja, ali su zato limitirane na 1000 odnosno 1100 kuna i ne mogu se nadoplaćivati, pa je, u slučaju da vam treba više novca, odjednom potrebno kupiti više komada.

Za razliku od njih, prepaid kartice imaju znatno veći limit i mogućnost nadoplaćivanja, ali ako ih uzimate za dijete mlađe od 18 godina, u banku obavezno dođite s rodnim listom ili izvatkom iz matične knjige rođenih jer ćete taj dokument morati priložiti kao dokaz roditeljstva.

HPB u ponudi ima Visa prepaid karticu s limitom uplate od 50.000 kuna, ali prije nego što je ugovorite, trebate biti oprezni.

Iako na stranicama banke piše kako “nema članarina niti mjesečnih naknada”, to samo prividno znači da ćete je dobiti bez ikakvih dodatnih troškova.

Pri ugovaranju u banci morat ćete platiti 50 kuna za izdavanje kartice, a naknada vas očekuje i ako vam je kartica istekla, a na njoj su ostali zarobljeni kakvi novci, jer ćete za njihov iskup morati platiti novih 50 kuna.

Ono što je kod prepaid kartice najveća gnjavaža jest činjenica da je ne možete dobiti odmah, već procedura izgleda otprilike isto kao i kad čekate na debitnu karticu (prvo vam poštom stiže obavijest o izdavanju kartice i PIN, a potom i kartica), što znači da to traje minimalno tjedan dana.

HPB-ova prepaid kartica pritom ima i propisani dnevni limit koji je identičan limitu na debitnim karticama: 5000 kuna za podizanje novca na bankomatu te 10.000 kuna za kupnju na POS terminalima, a što bi korisniku trebalo omogućiti neometano raspolaganje novcem.

Addiko i OTP banka, za razliku od HPB-a, nude Mastercard prepaid karticu uz nadoplatu koje se prilično razlikuju po naknadama i limitima pa ih je prije odabira potrebno dobro proučiti.

Addiko Mastercard Prepaid Refresh kartica ima limit uplate od 15.000 kuna te dnevni limit isplate od 5000 na bankomatima te 15.000 pri plaćanju na POS terminalima, rok važenja iznosi tri godine, a nakon predaje zahtjeva čekat ćete u prosjeku 15-ak dana, i to tek nakon što banci uplatite 30 kuna za njezino izdavanje.

OTP pak nudi Mastercard prepaid karticu kod koje ne postoji nikakav limit u pogledu iznosa uplate, što znači da na nju možete uplatiti novca koliko želite, ali će vam banka zato na svaku uplatu naplatiti 0,9 posto naknade od ukupnog iznosa, što na 10.000 kuna iznosi 90 kuna dodatnog troška.

Dodatna mana ove kartice jest to što s nje novac možete podizati isključivo na bankomatima OTP banke, što je dosta nezgodno u inozemstvu ako vam hitno zatreba gotovina.

Limiti dnevne potrošnje prilično su izdašni: četiri tisuće kuna na OTP-ovu bankomatu i 70.000 za plaćanje u trgovinama.

Možda i malo više od onoga što bi vašem klincu trebalo na prvom putovanju u inozemstvo.

HPB Prepaid

rok trajanja: 4 godine

naknada za izdavanje: 50 kuna

limit uplate: 50 tisuća

dnevni limit: 5 tisuća na bankomatu/10 tisuća kod kupnje

ADDIKO Prepaid

rok trajanja: 3 godine

naknada za izdavanje: 30 kuna

limit uplate: 15 tisuća kuna

dnevni limit: 5 tisuća bankomat/15 tisuća kod kupnje

OTP Prepaid

rok trajanja: 3 godine

naknada za upisninu: 50 kuna

limit uplate: nema, ali na svaku uplatu ide naknada 0,9 posto iznosa

dnevni limit: 4 tisuće na bankomatima, podizanje isključivo na bankomatima OTP-a/70 tisuća kod kupnje

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:48