KOMENTAR I. TOME

KLJUČNA PITANJA ZA MILANOVIĆA Za SDP se pokazao kao idealno rješenje, ali svojom kandidaturom mogao bi za HDZ učiniti ono što ni Plenković nije uspio

 
Zoran Milanović.
 Goran Mehkek / Hanza Media

Bivši premijer Hrvatske i nekadašnji čelnik SDP-a Zoran Milanović u ponedjeljak je končano potvrdio da će se kandidirati za predsjednika Republike čime je potvrdio višemjesečna nagađanja medija da se vraća u politiku.

Što točno njegova kandidatura znači za domaću političku scenu, ali i za SDP i HDZ, komentira novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma. Ona ističe da se Milanović u ovom trenutku pokazao kao idealno rješenje za SDP, ali uglavnom zato što je stranka protekle dvije i pol godine potrošila na unutarstranačke sukobe te nije uspjela iznjedriti neko dovoljno snažno i prepoznatljivo ime koje bi se moglo uputiti u ozbiljnu utrku za Pantovčak.

To ne znači da odmah možemo tvrditi da će Milanović nadjačati predsjednicu Grabar Kitarović i pobijediti na izborima. Da bi on uopće imao šanse za pobjedu mora ne samo ujediniti birače lijevog centra ili čak ljevice, već mora dobrano zagrabiti i u politički centar na kojem se nalazi najveći dio neopredijeljenih birača.

Milanović je svojim sloganom otkrio da će igrati na kartu svojeg karaktera, čime je prvo bocnuo aktualnu predsjednicu. No, kako su mnogi birači upravo karakter bivšeg premijera percipirali kao njegovu najveću manu, čini se da on želi okrenuti priču i to pretvoriti u svoju prednost.

No, svojom kandidaturom Milanović bi mogao postići i po njega neželjeni efekt, a to je da homogenizira i ujedini HDZ, što nije uspjelo ni Andreju Plenkoviću. Članovi vladajuće stranke pokazali su da njegovu kandidaturu ipak ozbiljno shvaćaju te su već od njene objave SDP-u i oporbi posvetili puno više pozornosti nego li je to do sada bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:42