IZA KULISA

Koja je zapravo prava Kolinda?

 Goran Mehkek / CROPIX

S većinom, ako ne i sa svime što je Kolinda Grabar-Kitarović rekla u subotu na Pantovčaku, složili bi se i oni koji dolaze s desnog, ali i lijevog centra. Nakon četiri godine mandata predsjednica se želi pozicionirati baš na tom centru, ostavljajući krajnju desnicu razočaranom i napuštenom. Kraljica Hrvata, kako su joj tepali, okrenula je leđa svima onima koji tako ustrajno pokušavaju pisati novu povijest i postala je napokon predsjednica svih građana. Ostaje pitanje je li to učinila dovoljno na vrijeme.

Kraj koketiranja s desnicom?

Dvojbe više nema, Kolinda Grabar-Kitarović želi drugi mandat i ići će u bitku za Pantovčak. U toj utakmici koja bi mogla biti krajnje neizvjesna ako se za kandidaturu odluči i Zoran Milanović, predsjednica će biti bombardirana pitanjima o četiri dosadašnje godine mandata, kada je, iskreno, znala i začuditi mekim stavom prema onome što je dolazilo iz radionice krajnje desnice. Grabar-Kitarović nije zadrta desničarka, ali je činjenica da je s tom desnicom koketirala, pa otuda i posve opravdano pitanje, koja je Kolinda, zapravo, “prava”.

Što će Milanović odlučiti?

Više nije pitanje može li Kolinda pobijediti bez glasova tvrde desnice, već je pitanje tko će joj se suprotstaviti. Nitko osim Zorana Milanovića nema šanse. Sve ostale koji se sada spominju predsjednica bi lako pobijedila, bez obzira na to što će joj stavljati pod nos mnoge poteze koji su bili sporni u prvom mandatu. Ali, ulazak u ring Milanovića, koji je, kako dolaze vijesti iz njegova kruga, korak do odluke, za Kolindu Grabar-Kitarović moglo bi biti teško iskušenje. Brz na jeziku, vješt i inteligentan, Milanović bi postavljao jako neugodna pitanja na koja će predsjednica teško odgovoriti.

Bez obzira na sve što slijedi, povratak Grabar-Kitarović na centar dobra je vijest za Hrvatsku. Sada će i premijer imati širi manevarski prostor napokon donijeti zakon koji će sankcionirati isticanje ustaških simbola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:16