OŠTRI REZOVI

KOMENTAR BORISA VLAŠIĆA Zašto dvaput osuđeni general vjeruje da je zbog Vukovara svetac?

Na prvom suđenju general Kruljac dobio je godinu i pol jer je korištenjem HV-a oštetio državu za tri milijuna kuna. Na ponovljenom je pak dobio godinu uvjetno, tj. rad za opće dobro
 Vlado Kos / CROPIX

Bit će to jedan sasvim dobar dan za ovu zemlju. Ovo je super rečenica za uzvišen tekst o pravdi i dobroj zemlji, ali će u stvari biti priča o zemlji viceva, generala, kriminalno loših sudaca i kriminala na slobodi. Pravde neće biti. Ona je u nekoj drugoj priči.

General je optužen da je napravio nešto ozbiljno kriminalno. Ne banalno, u svoje ime, tipa stavio fantomku na glavu i samostalno ukrao bankomat, izložio se odgovornosti, nego nešto bijedno, iskonski pokvareno i podlo. Optužili su ga da je iskoristio svoj čin da bi izdao zapovijed koja nije vojna ni obrambena, ni plemenita ni dobra, nego je kokošarski prevarantska, i da je tom zapovijedi iskoristio vojsku, ljude i strojeve, da bi ekipi frendova omogućio da se obogate. Onako, izdao uniformu u koju drugi vjeruju. General je Mladen Kruljac. Optužen je da je, zato što je general, koristio vojsku, ljude i mehanizaciju, bagere i rovokopače, lopate, krampove i tačke da bi sagradio cestu u Zoni maloga gospodarstva općine Sibinj. Zemljište je veliko, po svemu sudeći, 130 tisuća kvadratnih metara. Država ga je dala općini kako bi se općina dobro brinula o njoj i napredovala, postala razvijena radi stanovnika koji žive pored Slavonskog Broda. Kriminal se krije u jednostavnoj operaciji povoljne kupovine vrijednog zemljišta koje se preprodaje za višu cijenu. Recimo, kupi se za pet eura po četvornom metru, a proda za 80 eura. Super lova, dobar posao. Kruljac je kao general optužen da je organizirao gradnju ceste do tog terena. Zemljište sa sagrađenom pristupnom cestom vrijedi, ima smisla. Kao takvo se može prodati. General Kruljac je bio čovjek koji je mogao narediti da vojska napravi tu cestu. Realno, mogao je to napraviti i kaplar ili brigadir, ne treba imati čin generala da bi se bavilo lopatama i bagerom. No, general je imao neki razlog da pošalje slavnu hrvatsku vojsku kako bi kopala cestu.

Došao je šupak novinar, pitao tko izvodi radove, ovaj je rekao civili - govori uzrujano brigadir Robert Suntešić u travnju 2010. zapovjedniku Kopnene vojske Mladenu Kruljcu, navedeno je u novinskom izvještaju koji je opisivao što se sve čulo tijekom suđenja. Svima je jasno da zapovjednik Kopnene vojske koji se bavi pitanjem gradnje neke ceste nema osobito važan posao u toj vojsci. Ili se zeza s vojskom pa, dok čeka novu plaću, "dila" vojnike i strojeve. Jer sasvim sigurno se ni jedan zapovjednik Kopnene vojske ne bi našao u ovakvom razgovoru. Sigurno ne Talijan, Nijemac, Mađar, a ni Slovenac. Ma, nitko normalan tko ima taj čin! Jer valjda taj čin zahtijeva neki drugi posao i neku drugu odgovornost, a ne igru s gradnjom malih cesti. Osim ako su naši generali dobri samo da se bave krampovima.

A je li pitao taj šupak za kamion i viljuškar? - zanima generala. - Viljuškar se nije ni vidio iza kamiona, nema ni tablice, samo je zelen - dodaje Suntešić. Iz ovog smo dijela razgovora mogli saznati da je general u konačnici svjestan tko je u stvari šupak, i da isto zna i brigadir kojem je najbolje upravljati viljuškarom bez tablica.

- To je domaći netko drukao. Peta kolona. Sve treba strijeljati - replicirao je Kruljac, što je pokazala tajna snimka korištena kao dokaz protiv generala. Iz ovog nam je dijela, rekao bi neki dokumentarni prilog o generalu, jasno koliko je generalu stalo do istine i kako bi se on rješavao neželjenih svjedoka. Svjedoka ne osobito važnih stvari, tek nedopuštenog korištenja jednog viljuškara.

General je nakon ovog suđenja osuđen na godinu i pol zatvora jer je, korištenjem vojske, oštetio državu za tri milijuna kuna. Nakon odluke Vrhovnog suda suđenje je ponovljeno, a sudac Darko Krušlin mu je u drugom suđenju dao godinu dana uvjetno, što je odmah zamijenjeno radom za opće dobro. Šteta koju je napravio Kruljac sada je 67 tisuća kuna, zahvaljujući procjeni vještaka. Vještak nije pravi vještak, nego stručnjak, građevinar, a pravi vještak je onaj koji je sudski ovlašten da procjenjuje.

- Moram ovo reći jer ću puknut ako ne kažem. Danas sam u Hrvatskoj kriminalac, a SIPA u BiH protiv mene ima četiri kaznene prijave za navodne ratne zločine. Danas ne valjam, a bio sam dobar kad sam sa 23 godine išao u Vukovar - rekao je prošloga tjedna general. General misli da je boriti se za Vukovar moralna kategorija.

Nije. Boriti se za Vukovar je bila velika stvar, časna, ali stvarno nije jamstvo da je netko tko je branio Vukovar svetac, a kamoli da je kazneno neodgovoran za mešetarenje hrvatskom zemljom koje će napraviti nakon rata. Ne postoji to sveto mjesto u Hrvatskoj čija je obrana opravdala sve što bi ljudi loše mogli napraviti. General to zna, ali računa da će svi biti impresionirani jer je bio u Vukovaru. Uz njega, na papiru je bilo još oko pet tisuća drugih vojnika. Pravih branitelja, uz jednog Zvonu, bilo je jedva tisuću i pol te 1991.

Dan nakon što se proglasio svecem zbog Vukovara, general Kruljac je osuđen na godinu dana, što je zamijenjeno radom za opće dobro. Možda ga zapadne da uređuje travu pored neke ceste. Recimo pored ceste na kojoj su u prvoj optužnici svi zaradili 53 milijuna kuna, a onda se ispostavilo, kod drugog suca i ne-vještaka da je riječ o nekom sasvim malo vrijednom kriminalu. Tu bi bilo neke kozmičke pravde. No, general, a možemo se kladiti u cestu, neće nikada raditi za opće dobro. To je imao prilike kada je bio zapovjednik Kopnene vojske. I promašio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:29