PRO ET CONTRA

KOMENTAR IVANKE TOME Je li tužiteljica ili klimavica, gospođa Zlata Hrvoj Šipek pokazat će na slučaju splitskog doma smrti

Ključno je hoće li nova šefica DORH-a tražiti od tužitelja da preuzmu inicijativu u kaznenom progonu ili će sjediti skrštenih ruku i čekati da im policija isporuči pokoju prijavu
Zlata Hrvoj Šipek
 Goran Mehkek / CROPIX

Je li izostanak borbe protiv političke korupcije razlog da se u startu posumnja u mandat Zlate Hrvoj Šipek kao glavne državne odvjetnice?

Oproba je zaključila da jest i to je bio glavni razlog zašto je nakon saslušanja na saborskom Odboru za pravosuđe glasala protiv njezina imenovanja. Jer što je, ako ne politička korupcija, razornije i pogubnije po gospodarski i svaki drugi razvoj zemlje? Sve dok je korupcija utisnuta u politički kod onih koji vode zemlju, u Hrvatskoj nema poduzetničkih sloboda, nema novoizgrađene zgrade za koju možemo biti sigurni da je izgrađena uz poštivanje svih standarda, neće biti javnog natječaja na kojem se neće makar pokušati smuljati u nečiju korist, niti će na čelo institucija od javnog značaja dolaziti ljudi izabrani po kriterijima znanja i stručnosti.

Tu su oporbenjaci u pravu. Posebno ako znamo da se premijer Andrej Plenković pod pritiskom javnosti morao odreći polovice svojih ministara jer su njihove imovinske kartice otkrile mnoge dubioze, nelogičnosti i vrlo ozbiljne sumnje u način stjecanja imetka. No, ministri su otišli, pare su im ostale, a umjesto njih su zasjeli drugi. I nikome ništa. Nešto se šuškalo o istrazi poslovanja i imetka bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića, no sve je ostalo na dugome štapu.

I sad nam dolazi gospođa Zlata koja je u proceduri ustoličenja propustila pokazati zube onoj istoj ekipi koja će za koji dan podići ruke i izabrati ju za glavnu tužiteljicu. Osim njenih kolega s posla, prijatelja i rodbine, malo tko poznaje Zlatu Hrvoj Šipek da bi mogao reći je li izostanak plana borbe protiv političke korupcije taktički potez, jer bi bilo glupo iskesiti se u lice onima koji će ju birati, je li to nešto što joj se podrazumijeva, pa u kratkom vremenu koji je imala za pripremu programa nije posebno isticala korupciju.

Ili nam dolazi glavna tužiteljica koja će se od prethodnika Dražena Jelenića razlikovati po spolu, dok će jednako žmiriti na nepodopštine vlasti i truditi se da cijela državnoodvjetnička organizacija ostane impotentna kao do sada.

O Zlati Hrvoj Šipek kažu da je dobra pravnica, a oni koji su s njom radili tvrde da je to žena koja ima organizacijske sposobnosti. Drugi se pak križaju lijevom i desnom jer će DORH preuzeti osoba koja se cijeli život bavi građanskim pravom, dok je srž tužiteljstva kazneni progon.

Ključno je, međutim, nešto sasvim drugo. Hoće li gospođa Zlata, nakon što u ruke dobije mandat na čelu DORH-a, pljunuti u šake i upregnuti da ovoj instituciji ponovo vrati smisao. Glavno je pitanje hoće li nova glavna državna odvjetnica tražiti od tužitelja da preuzmu inicijativu u kaznenom progonu ili će sjediti skrštenih ruku i čekati da im policija isporuči pokoju kaznenu prijavu i prinese kakav dokaz.

Hoće li Zlata Hrvoj Šipek obnoviti kadrovsku strukturu DORH-a i na čelo odvjetništava dovesti ljude koji znaju tužilački posao, koji će inicirati istrage, sami prikupljati dokaze i pisati optužnice, te hoće li stati iza njih kada im raznorazni moćnici počnu raditi o glavi zato što su im stali na rep?

Kakva će biti nova glavna državna odvjetnica sigurno nećemo doznati iz njezina programa, ali hoćemo nakon što preuzme dužnost, a to će biti brzo. Sve će biti jasno kad vidimo jesu li na predmetu staračkog doma u Splitu prevagnule sile koje štite HDZ-ove uhljebe ili će prevagnuti odgovornost za smrt 18 ljudi, koliko ih je do sada ondje umrlo od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:48