PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR Koliko god zaslužuje pohvale za puno toga, dozvolom procesije na Hvaru Stožer je na svoja leđa natovario težak križ upitne vjerodostojnosti

Tradicionalna procesija 'Za križen' prije 7 godina
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Kao puno puta do sada, noćas na Hvaru kreće procesija Za križen, na kojoj će iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjelovati po 15 sudionika, a za to imaju dozvolu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

- Točno je da je Stožer dao dozvolu da se održi taj tradicionalni događaj, koji stanovnicima puno znači. Propisane su stroge mjere higijene i distanciranja. Diskutirali smo u Stožeru i donijeli odluku da se dopusti. Dogovorili smo da može sudjelovati samo 15 osoba jer je taj križ težak. Neće smjeti komunicirati, dodirivati se, na Hvaru nema slučajeva zaraze - rekao je Krunoslav Capak.

I tako, ispalo je da su članovi Nacionalnog stožera, veći katolici od pape Franje i hrvatskih biskupa. Crkva zabranjuje, a Capak, Beroš, Božinović i Alemka Markotić dopuštaju crkvena slavlja. Naime, Hrvatska biskupska konferencija je u odluci od 19. ožujka uz svete mise ukinula i javno slavljenje pučkih pobožnosti, bilo na otvorenom ili zatvorenom. Jednako tako, i Sveta Stolica je predložila da se "izrazi pučke pobožnosti i procesije koji obogaćuju dane Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja mogu prebaciti na neki drugi prikladni dan, npr. 14. ili 15. rujna", pritom ostavivši to sudu dijecezanskog biskupa.

Što se tiče Stožera civilne zaštite, odluka o hvarskoj procesiji može se gledati u skladu sa starom poslovicom "bolje da propadne selo nego običaji".

Dakle, iako je u Hrvatskoj na snazi mjera koja zabranjuje bilo kakve javne manifestacije, Krunoslav Capak sada je omogućio svojevrsni skup na kojem će u svakom trenutku petnaest muškaraca biti u međusobnoj blizini, a ukupno njih devedeset. "Na Hvaru je dobra epidemiološka situacija, to je procesija koju je UNESCO stavio na popis kulturnih dobara, sudionici će paziti da ne budu jako blizu jedni drugima, a nadamo se da se mještani neće priključiti", glase obrazloženja, koja su u stvarnosti - opravdanja.

Jer, jako puno toga dio je tradicije, a Covid-19 ju je izbrisao. Recimo, 27. ožujka gledali smo Nagovor pape Franje uz Urbi et orbi. Molitva i blagoslov s Presvetim na Trgu sv. Petra održana je bez vjerničkog puka, u sablazno praznom sjedištu Rimokatoličke crkve. Djelovalo je otužno, ali i dostojanstveno jer takva su vremena. Između ovogodišnjeg raskida s višestoljetnom tradicijom i mogućnosti širenja korone, Sveti Otac se odlučio za prvu varijantu.

A Krunoslav Capak i članovi Stožera za drugu. Iskreno govoreći, koliko god zaslužuju pohvale za puno toga što su napravili, ovom dozvolom na svoja su leđa natovarili težak križ upitne vjerodostojnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:05