IZA KULISA

KOMENTAR: POTPUNO NORMALAN SKUP S NE BAŠ NORMALNIM KANDIDATOM Što je zapravo Milanović poručio na velikom događaju u Tvornici

 
Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Bio je to, doista, potpuno normalan skup, kako su ga nazvali sami organizatori u stožeru predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u subotu u zagrebačkoj Tvornici održao svoj prvi predizborni skup.

U Tvornici je sve bilo normalno, od ljudi koji su se tamo pojavili, vizuala i slogana, preko poruka koje su se mogle čuti o građanskoj Hrvatskoj do atmosfere koja je vladala.

Sve je, dakle, bilo normalno, osim možda samog kandidata, šale se i SDP-ovci na račun Milanovića. To čak ne govore zlonamjerno jer bivši SDP-ov premijer, koji je rekao kako treba ukinuti izbore za predsjednika da bi se onda odlučio kandidirati, što svakako nije normalno, ipak je svojom energijom, koju mu nitko ne može osporiti, uspio ujediniti posvađanu stranku koja je na krilima dobrog rezultata na europarlamentarnim izborima napokon počela rasti. Znaju SDP-ovci da Milanovićeva eventualna pobjeda na predsjedničkim izborima, iako ne toliko izgledna, daje i njihovoj stranci šansu da se na idućim parlamentarnim izborima možda nađu u situaciji da sastavljaju vlast.

FOTOGALERIJA: Prvi predizborni skup Zorana Milanovića

Zato se SDP-ovci više ne svađaju javno, njihovi suspendirani članovi, koji su do jučer tražili detronizaciju predsjednika stranke Davora Bernardića, na korak su do potpune rehabilitacije od suspenzija, a čak i oni najžešći kritičari Milanovića, poput primorsko-goranskog župana i potpredsjednika stranke Zlatka Komadine, nekako pronađu razlog da ne moraju biti u situaciji da podržavaju politiku s kojom se uopće ne slažu. Komadina je, naime, izbjegao zagrebački skup i otišao na poslovni put u Sloveniju.

A Milanović je, očito svjestan svog ne posve normalnog karaktera, koji i nudi u kampanji pod parolom “nisam najbolji, ali sam bolji od drugih”, odlučio da baš to ironizira, da iskreno stane pred birače i praktički kaže: “Ne nudim vam ništa, osim sebe i svog govora”. Nekome će to možda biti dovoljno, a nekome posve odbojno.

U tome i jest čar demokracije, da svatko bira ono što želi, bilo to nešto normalno ili posve nenormalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:31