IZA KULISA

KOMENTAR: STRMOTA NIJE HTIO PRODATI SVOJ INTEGRITET ZA PLAĆU DRŽAVNOG TAJNIKA Svojom ostavkom mladi demograf htio je poručiti dvije važne stvari

Marin Strmota
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Dr. Marin Strmota, 32-godišnji demograf i državni tajnik za demografiju, u utorak je naprasno dao ostavku pred kamerama, nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, na konferenciji za novinare na kojoj se očekivalo da predstavi nove mjere demografske politike. No, novih mjera nije bilo - ministrica Nada Murganić predstavila je iste one mjere kojima se podičila i u studenom prošle godine.

Je li ostavka bila najavljena?

Prema svemu sudeći, nije. Ostavka je bila iznenađenje za sve, uključujući ministricu Murganić, koja je stajala pokraj njega kad je, vrlo emotivno, objavio da više neće biti državni tajnik za demografiju.

Jesu li najnoviji podaci o najmanje novorođenih u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina bili razlog za podnošenje ostavke?

Takvi podaci sigurno nisu pomogli, no oni za Strmotu nisu bili iznenađenje. Kao demograf, znao je kakva su kretanja i mogao je pretpostaviti da će podaci biti porazni. Isto tako, kao stručnjak, znao je da se demografska slika ne može promijeniti u godinu dana, koliko je bio na poziciji državnog tajnika. No, problem je bio što je znao kojim se mjerama situacija može promijeniti, a nije imao stvarnu podršku da ih provede.

Zašto je onda dao ostavku?

Strmota je, kako stvari stoje, dao ostavku kako bi poručio dvije stvari - jednu načelnu i drugu sasvim osobnu. Prvo je želio sasvim konkretno upozoriti da je demografska situacija u zemlji preozbiljan problem da bi se olako koristila u ove ili one političke svrhe, obično jeftine i populističke, a bez stvarne spremnosti da se osigura potrebno za korjenite mjere koje bi mogle mijenjati situaciju. Na osobnoj razini, Strmota je u proteklih godinu dana uvidio da njegova stručnost zapravo nikome ne treba osim deklarativno - kako bi Ministarstvo demografije imalo jednog demografa - te je odlučio svima vrlo jasno reći da svoj stručni integritet neće prodati za plaću državnog tajnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07