IZA KULISA

Kompetencija na Rebru je uzela stvar u svoje ruke i završila odom životu

Doc. dr. sc. Ruža Grizelj, Petar i Marija Tambolaš s Valentinom i Kristinom te dr. Danko Mikulić
 Darko Tomas / CROPIX

Planetarno velika vijest da je čak 14 liječnika i gotovo jednak broj drugih zdravstvenih djelatnika u KBC-u Zagreb uspješno razdvojilo sijamske blizanke Kristinu i Valentinu, osim što je podigla razinu optimizma javnosti koja je već davno odustala od lijepih priča, pokazala je da u Hrvatskoj ima vrhunskog znanja. Istina, pritajenog, jer do prvih redova još se lakše stiže ‘laktovima’ negoli kompetencijom.

Naime, ovaj zaista nevjerojatan uspjeh hrvatske medicine u cijelosti je “hrvatski proizvod”, do kojeg je moglo doći samo zbog činjenice da je ravnatelj preuzeo odgovornost i za mogući neuspjeh, da su liječnici iz svih rebarskih katova sjajno surađivali, da je drugi ravnatelj posudio liječnika iz svoje bolnice, da nitko nije pitao koliko će se to platiti, zašto subota i zašto 15 sati rada... Riječju, kompetencija je uzela stvar u svoje ruke i završila odom životu.

Činjenica je također da svima onima koji su sudjelovali u ovom pothvatu, za veliki uspjeh nije bilo dostatno samo ono što se može naučiti iz medicinskih udžbenika i znanstvenih radova. Morali su sami dati doprinos znanosti, odnosno rješavati probleme na koje su nailazili tijekom liječenja i, dakako, zahtjevnog kirurškog zahvata. Riječju, radi se o pameti koju treba maksimalno cijeniti. Dodaju li se tome konzultacije i međuresorska suradnja, jasno je da je put vodio do kuće uspjeha. Potvrda je to da mala zemlja Hrvatska i u drugim segmentima života može uspjeti jedino ako udruži pamet. Na žalost, to se rijetko događa jer trouble makeri ograničenih sposobnosti to maksimalno sprečavaju, pa zato i uspjehe još mjerimo na kapaljku.

Sva je sreća da barem zdravlje hrvatskih građana u najvećoj mjeri ne ovisi o politici, nego o liječnicima. Da je drukčije, u izlječenju bismo se jedino mogli osloniti na Božju milost, s obzirom na puževu brzinu i sporost rješavanja problema kad je riječ o zdravstvenoj administraciji. Naime, uvijek kad politika ostane u zapećku, hrvatska medicina ima priliku pokazati svoju raskoš, odnosno znanje i mogućnosti, o čemu svjedoči svjetski uspješno razdvajanje sijamskih blizanki Valentine i Kristine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:58