IZA KULISA

Kompromitirani ministar panično traži spas

Zagreb, 260519.
Trg zrtava fasizma, sjediste HDZ-a.
Pracenje izbornih rezultata Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Lovro Kuscevic, ministar uprave.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Lovro Kuščević

Legitimno je pravo Lovre Kuščevića da demantira inkriminacije koje o njemu već tjednima objavljuju mediji, ali ministar uprave sve više djeluje kao netko tko se upleo u paukovu mrežu i sada panično pokušava pronaći spas.

Od jučer mu je za vratom i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je otvorilo predmet protiv ministra Kuščevića na temelju neanonimne prijave, koja se odnosi na Kuščevićevo neupisivanje kuća u Nerežišćima na Braču u katastar, izmjenu prostornog plana kojom mu je omogućena prenamjena štale u stambenu zgradu, netočno ispunjenu imovinsku karticu i prijavu površine kuće, kao i dobivanje dozvole za iznajmljivanje kuće, rekla je tajnica Povjerenstva Majda Uzelac.

Potpuno očekivano, Kuščević je ustvrdio kako mu podmeću, a da je istina kako je vlasnik samo dvije kuće, koje su evidentirane od prvoga dana njegova mandata, i sve je transparentno i može se vidjeti na internetskim stranicama. Priznaje svoju moralnu odgovornost, možda i prekršajnu, ali ništa više jer, kako kaže, “radi se o nizu fabrikacija, čak fotomontaža”. O političkoj odgovornosti od ministra ni slova, a i šlagiralo bi nas da je drukčije.

Kao što smo napisali u uvodu, legitimno je Kuščevićevo pravo da pokuša osporiti optužbe na svoj račun. Ali brojke sigurno nisu na njegovoj strani jer je u imovinskoj kartici “zaboravio” spomenuti kredit od 120.000 eura, pa gdje je nestalo više od dva milijuna kuna, kako to da je u međuvremenu smanjena vrijednost nekih objekata i još štošta.

Već odoka se vidi da je Lovro Kuščević uhvaćen s prstima u pekmezu i kako je godinama brljao i mrljao. U pravu je, pritom, kada kaže da u prošlosti to nikoga nije zanimalo jer je bio općinski načelnik, a danas bruji čitava Hrvatska jer je ugledan član Vlade. Točno tako, a na premijeru Andreju Plenkoviću je odluka treba li u najužoj ekipi osobu koja je definitivno kompromitirana.

Izdvajamo