ŽIVOTE, ROBIJO!

KRONIKE SLUĐENOG OCA Kćeri se bliži 5. rođendan i sad je u fazi 'što ću kad odrastem'. Kad sam čuo njen plan, došlo mi je da odem trgnuti koju rakiju

Ilustracija
 ThinkStock

Možda ste primijetili, a možda i ne, ali Sluđeni Otac neko je vrijeme izbivao iz etera. Nisam otišao u Irsku, ne još, ali da su mi brige vezane uz traženje posla, jesu. Evo tjednima se vrtim oko Zavoda za zapošljavanje, tražim neki posao za kćer.

Malenoj se bliži peti rođendan i prolazi kroz fazu “što ću kad odrastem”. I to je sjajno, s obzirom na to da se po jednom istraživanju mladi Hrvati od roditelja u prosjeku iseljavaju... hladan znoj, šutnja, pogled u daljinu... tek sa 35 godina.

Ne želim da mi se u tim godinama noću šulja u sobu i krade mi penziju iz novčanika ili da mi založi gebis pa sam joj odlučio pomoći.

Imamo samo jedan problem - zanimanja kojima bi se ona htjela baviti na Zavodu baš i ne oglašavaju.

Jedno je vrijeme, naime, maštala o tome da bude - superheroj.

Naša draga prija iz Njemačke poslala joj je Wonder Woman kostim za maškare pa je u njemu praktički živjela. Išla u vrtić, u park, u dućan, u restoran, u krevet, u WC, pa čak jednom i u kazalište.

Jednog jutra idemo tako u vrtić, mala zaogrnuta plaštem stane kod semafora i sumnjičavo gleda pijance preko ceste koji galame pred birtijom blizu Botaničkog i valjda od pet ujutro trgaju rakije.

Ovo je posao za SuperMalu.

Jedan, postariji, maše štakom za hodanje dok frendovima objašnjava kompleksnu vanjskopolitičku situaciju, masone i chemtrailse i sve je spremno za makljažu.

- Tata, vidi ga, ima mač, krenimo u juriš - predlaže. Neće njoj nitko po centru izvoditi sranja.

Srećom, to jutro za doručak u vrtiću na meniju je eurokrem pa im je ipak oprostila i produžila dalje. Glad ne pita.

Kad se kostim od nošenja izlizao, prešaltala se na - princezu.

Srećom, na televiziji je čula da je Lady Di bila udana za tipa koji se zove Princ Charles, a taj ubogi nit je imao konja nit oklop (“kakav je to, prosim lepo, vitez”) pa ju je brzo prošlo.

Bila je i u fazi “kad narastem, vozit ću traktor”.

Završila je u bolnici zbog viroze, hrabro izdržala vađenja krvi pa je za nagradu na kiosku kod glavnog ulaza mogla birati igračku. Imali su samo traktore, uzela je jednog pa ju je neko vrijeme pucao film o poljoprivredi. Sanjala je scene iz reklama za pivo - simple life, decent folk, more zlatnog žita - i bačvu plavog dizela u prikolici. Raj, kažem vam.

Bit ću čistačica, objavila je nedugo potom, ali kad je shvatila da to znači da se igračke pospremaju, a ne razbacuju, odustala je i umjesto toga odlučila biti - Bandić.

Na radiju je načula da je baš on, glavom i bradom, zabranio lunaparkove po Zagrebu pa ga je htjela smijeniti i preuzeti vlast u gradu.

Puklo je kad je shvatila da bi se s biračkom bazom morala družiti i vikendom, a tad su joj na programu omiljeni crtići.

Ali odnedavno se naglo uozbiljila. Našla je, kaže, konačno što želi biti kad odraste.

Želi raditi u - smjeni straže!

- U čemu??? - pitam.

Taman sam došao kući s posla, tiho kao nindža i na oprezu jer sam očekivao njezin uobičajen napad iz zasjede. Umjesto toga mala nasred sobe, u stavu mirno, ni da mrdne.

- Smjenar straže - kima mi glavom - što tu nije jasno?

I da što ju ja sad prekidam dok vježba stav mirno.

Žena mi objašnjava da ju je punica jednom preko vikenda odvela na Gornji grad i mala se zagledala u one šmekere iz Kravat Pukovnije što se šepure po centru, od Markova trga do Jelačić placa, pa salutiraju turistima i jašu na konjima u uniformama iz Tridesetogodišnjeg rata. Tu se, brate, bubnja, stupa, maršira, stoji mirno, opet se maršira. A za njima velika grupa obožavatelja iz Koreje sa selfie štapovima i na čelu povorke - moja mala. Šou program.

Sad svakog vikenda njih dvije idu gore i prate paradu.

Evo, i dok ovo pišem u nedjelju navečer žena tjera malu u kupaonicu da obuče pidžamu, a ova maršira mrtva ozbiljna i urla po stanu.

- Kaaape na gla-vu! Naprijed, kre-ni!

- Kakva sad galama? - pitam iz kuhinje.

- Makni mi ove turiste - naređuje mami i pokazuje na mene - konji moraju imati prolaz. Ovako se ne da raditi.

Sad joj za kaznu moram napraviti buzdovan od papira.

Takav navodno imaju tri djevojke iz pukovnije. Ona se namjerila biti četvrta.

Dođe mi da odem s ekipom kod Botaničkog, da trgnem koju rakiju. Da ja njima neke stvari objasnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:50