ŽIVOTE, ROBIJO!

KRONIKE SLUĐENOG OCA Smračilo mi se kad mi je moja 4-godišnja kći otkrila što zapravo želi biti kad naraste

Ilustracija
 Pixabay

Ne znam kako vi, ali kod mene više nema labavo. Ljeto smo ostavili u retrovizoru, kćerina nova vrtićka sezona već se zahuktala.

Ništa više ružičasti jednorozi, vile i raspjevane životinje. Vježbamo abecedu, krećemo na ritmiku, mama ju je već upisala na engleski. Redovito se čiste nokti, nema više bosih nogu po ulici, ne preskače se pranje zubi. Mi u Vojnom kampu Novak vjerujemo da je čistoća pola zdravlja (druga polovica je Imunoglukan), a život je ionako robija, pa je vrijeme da mala zasuče rukave.

- Ili ćeš završit k’o ona bitanga Spužva Bob koji peče rakburgere kod gazde Klještića - kažem joj.

- Jeeeej. Spužva Bob je zakon! - zaurla malena na sam spomen Skockanog. Ispred zgrade smo, peremo auto, uvalio sam joj spužvu u ruke, kad joj je već toliki zakon, pa ribaj, sestro!

Tek su joj četiri godine, ali nikad nije prerano. Kako je krenulo, osnovci će uskoro bit šefovi milijunskih startupova, a ovi što ne žele učit, ići će u Njemačku na bauštelu prat i održavat robote koji će vladat svijetom, pa reko bar da moja ovo drugo nauči.

Gleda sve to iz prikrajka umirovljeni susjed iz zgrade pa se smije.

- Što ranije počnu raditi - hvalim mu se - ranije će se odseliti od kuće.

Deda cinično kima glavom.

- Je, je, tak treba, sused, samo kaj niš od toga. Ovak ti to ide: ja imam dvoje odraslih, već sam i unuke dobil, pa i dalje svi dolaze k nama jest i prat veš. Ona bu navek vaša princeza - govori čiča.

Mala naćulila uši pa me gleda. Upitnik joj nad glavom.

- Princeza? Kao što je lejdidi princeza?

Sjetim se da smo gledali dokumentarac o Diani kad su obilježavali obljetnicu smrti.

- Da, ona je bila princeza. Svidjela ti se?

- Ali ona nije prala aute.

- To je zato što je imala bogatog princa - kažem, pa vadim mobitel, otvaram Google i pokazujem prstom na Charlesa.

- Ma to nije pravi princ - govori sumnjičavo.

- Nego što je nego princ?

- A di mu je oklop? Di mu je konj? Neću bit takva princeza.

- Pa nisam ni rekao da je posao princeze lagan. A što bi ti bila?

- Bit ću… pjevačica.

Smračilo mi se odmah. Čitam neki dan u novinama kako je ona mala s CMC-a koja pjeva “Odnijela te votka” isto tako postala pjevačica bez znanja roditelja. A stari joj je, ni više ni manje, bio - šef tajne službe.

E sad, ako on nije znao, a u opisu posla mu stoji DA SVE ZNA, kakve onda ja imam šanse da to spriječim?

Majka za to vrijeme ima druge planove. Dok me nema, kriomice je oblači u baletne haljinice i priprema za karijeru u HNK. Ili još bolje, ako bi se bavila preponskim jahanjem, ona već ima spremne čizme i kacigu za nju.

Karma je to, dragi čitatelju, uostalom još davno su mi objasnili: tek kad postaneš roditelj, shvatit ćeš koliko si problema stvarao vlastitim roditeljima. Evo moj otac, umirovljeni inženjer i bivši nogometaš, matematika u malom prstu, popravljao hidroelektrane na pet kontinenata, a ja, jadan ne bio, bivši odbojkaš i piskaralo. Kako je krenulo, dobro da još i Filozofski nisam upisao.

Očevi jednostavno nemaju šanse. Pogledajte samo Dartha Vadera. Vojnička disciplina, odricanje cijeli život, brzo napredovanje, vojskovođa cijele Imperije prije 30., a djeca? Baksuzi.

Sin Luke gubio dane po Tatooineu, završio u sekti koja štuje midiklorijane, kao hipi se potuca galaksijom i diže revolucije, a kći Leia umjesto da se školuje za admiralicu, završi kao “princeza” s kečkama omotanim u punđu, zaljubljena u krijumčarski ološ od Hana Sola koji se ne skida iz izlizanog kožnog prsluka.

Čovjeka je toliko sram da se u javnosti pojavljuje s crnom kacigom na glavi.

Ali prije ili poslije pomiriš se s činjenicama. Što god planirao za njih, na kraju budu nešto peto. Ja sam, recimo, dugo vjerovao da ćemo kći i ja, kao onog jednog ljeta na Šolti, biti tandem za borbu protiv kriminala. Patrolirali smo plažom, ja s ručnikom oko vrata, ona s Minnie Mouse kapuljačom i rastjerivali češke turiste. Vučina i Zečina smo se zvali, krim-tim kakav Šolta možda ne treba, ali sigurno zaslužuje. Ispostavilo se da su sve te zasjede, dramatična istrčavanja na molove i urlanja njoj bili samo priprema - za istrčavanje na pozornice talent showova.

A što sve vaši klinci žele biti kad narastu? Javite mi na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:37