IZA KULISA

MACRON POSTAJE EUROPSKI SLON U STAKLARNICI Njegova se suptilnost, širi pogled i razmišljanje mogu usporediti s Trumpom

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron addresses a press conference on the second day of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) summit in Brussels, Belgium, July 12, 2018. Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo
Ludovic Marin / REUTERS

Emmanuel Macron

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava se nametnuti kao veliki lider Europske unije, pripremajući teren za trenutak kada će njemačka kancelarka Angela Merkel prestati biti de facto lice, srce i mozak europskog projekta. No, Macronovi pokušaji stvaranja vanjske politike EU razotkrili su ga kao nemuštog diplomata, čija se suptilnost, širi pogled i razmišljanje unaprijed mogu usporediti s Trumpovim.

Macron se ubrzano pretvara u europskog slona u staklarnici. Svoj crni niz započeo je blokadom Sjeverne Makedonije i Albanije, nastavio verbalnim napadom na NATO, a završio izjavom da je BiH “tempirana bomba”.

Svojim je izjavama na međunarodnom planu pokazao ili da je voljan žrtvovati dugoročnu dobrobit Francuske i EU na račun kratkoročnih pluseva na domaćem terenu, ili da je potpuno nesposoban voditi bilo kakvu smislenu vanjsku politiku. Teško je odgovoriti na pitanje što bi bilo gore.

Macron je blokirao Makedoniju i Albaniju kako bi umirio strah od proširenja u Francuskoj i pritisnuo ostale članice EU da zajedno s njim uđu u projekt reformiranja Unije, no vanjskopolitička cijena takvog poteza u startu je bila previsoka. Macron je poslao poruku da se Europi ne može vjerovati.

“Nema veze što vam obećaju, dosta je jedan političar izvan kontrole i ostat ćete bez svega.”

Udar na NATO zadao je kako bi potaknuo države EU u veću vojno-sigurnosnu integraciju, no to je učinio na račun kredibiliteta Saveza u kojem je Francuska osnivač.

Optužbe na račun BiH ponovno su izrečene za unutarnjopolitičke potrebe, kako bi umirile francuske glasače u strahu od islamističkih imigranata, no smiješno su bespredmetne. Gotovo sedam puta više džihadista iz Francuske se pridružilo redovima Islamske države, nego što ih je otišlo iz BiH. Prema Macronovim kriterijima, dakle, Francuska je tempirana bomba Europe.

Izdvajamo