SEKSOPOLIS

Meghan i Kate se svađaju. Zašto je to važno?

Vojvotkinje na finalu ženskog Wimbledona u srpnju 2018.
 Profimedia, Mega Agency

Uopće nema sumnje da su dvije mlade vojvotkinje među najslikanijim i najkomentiranijim osobama na svijetu. Kao što nema sumnje da je Meghan Markle, otkako se stvorila iz Amerike kao neka čudnovata reinkarnacija Wallis Simpson, čak i malo popularnija od Kate Middleton. Jer što je pučko podrijetlo vojvotkinje od Cambridgea sa svim čudnovatim glamurom koji je među kraljeve unijela razvedena žena iz Kalifornije, kći Afroamerikanke i nekog pijanog i nemogućeg bivšeg muža? Pa Middletoni su ipak pristojni ljudi, gornja usna im je uvijek prigodno stisnuta, pa na fotografijama ispada i da je nemaju.

Kate se ničim posebnim nije ogriješila u dvorski protokol osim time što nije rođena kao princeza i bilo bi nepojmljivo da je do takvog braka došlo u prošlom stoljeću kad su se s Kontinenta grozničavo uvozile princeze i prinčevi uglavnom iz nevelikih vojvodstava i kraljevstava ne većih od Pepeljugina. No osoba poput Meghan ne bi još ni osamdesetih godina prošlog stoljeća ni po čemu bila podobna, ni likom ni djelom: pa žena je donedavno bila glumica! Da se Kate i Meghan baš i ne podnose posve je samorazumljivo. Međutim, nikada se to nije tako jasno vidjelo do nedavne objave o tome kako Harry i Meghan neće dijeliti palaču s William i Kate, nego će za velik novac preurediti melankolično ljetovalište zvano Frogmore House, u kompleksu dvorca Windsor. Na tom tugaljivu mjestu mladi će par živjeti, okružen grobovima kraljice Viktorije i njezina supruga, abdiciranog kralja Edvarda, kao i njegove Wallis i još nekih koji nisu pokopani u Westminsteru.

Prvi put su se čule i neke nelagodne stvari o Meghan: da je gruba s podređenima, da joj je šefica protokola dala otkaz nakon nepunih šest mjeseci, da je uoči vjenčanja vikala na jadnu Kate koja je netom rodila, a da je Harry jednom prilikom izjavio da “sve mora biti kako Meghan kaže”. Pojavila se priča i o velikoj svađi uoči prošlog Božića, kada je princ Charles navodno pokušao smiriti jogunaste sinove, snahu i buduću snahu, ali nije mu uspjelo. Prvi put se u kontekstu obožavanog para pojavio šapat o tome kako “oni obnavljaju palaču na naš račun”. Od histerije u vrijeme recentne australske turneje, pa do tračeva o Meghaninoj nemogućoj naravi, o raskoši i rastrošnosti koju pokazuje pri odabiru odjeće (dok se Kate nekad pojavi dvaput u istoj odjeći ili u nekom jeftilenu od sto funti) prošlo je malo vremena, a već su krenuli razgovori o tome nije li Meghan nova Diana i neće li isto završiti. Diana je, doduše, u Meghaninim godinama već bila razvedena, već su svi njezini problemi izronili u punom sjaju pred očima javnosti, već je bila mrtva, a za njezinim lijesom išli su malodobni sinovi, ali možda će i Meghan uz trenutke beskrajne slave iskusiti i drugu krajnost, koja ne mora biti smrt u pariškom tunelu, no može biti ono što se na engleskom kaže disgrace. On padanja u nesvijest od sreće što se rukuješ s divnom vojvotkinjom do prijetećeg mrmljanja dok je voze u otvorenim kolima kako bi joj odrubili glavu nije tako dug put. Istina je, lov paparazza na Dianu nije bio ništa nježniji od giljotine koja se krajem 18. stoljeća tako rado spuštala na plavokrvne glave.

Mediji su oduvijek bili snažno oružje u rukama Lady Di, no iskorištavanje je bilo uzajamno. Meghan i Diana itekako su slične, ali su i duboko različite: Meghan je, za početak, iz Hollywooda, a Diana je ipak bila neka mala, zbunjena djevojka iz odlične loze, podobna da rađa kraljeve, a taj model “biranja kvalitetnog grla” kraljevska je kuća napustila. Uz to, oni danas ovise samo o tome da mediji pišu o haljinama dviju vojvotkinja, čak i o njihovoj svađi, da se nitko ne zapita “Bože, što će nam ti Windsori?!”. Okupirani s Meghan i Kate, ljudi će opušteno mahati zastavicama još dovoljno dugo da integritet Windsora ostane netaknut barem do polovice ovog stoljeća. A poslije... Poslije će biti neka druga vremena, kojima će svjedočiti oni koji budu živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:36