IZA KULISA

Ministar Ćorić kao Marija Antoaneta

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Plin će sigurno poskupjeti od 1. travnja jer nedvojbeno se ne radi o šali, kako bi zbog datuma netko mogao pomisliti. Smrtno ozbiljan tu je vijest urbi et orbi hrvatskim građanima objavio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pa dileme nema. Objašnjenje je već uobičajeno - skupo kupujemo pa skupo morate platiti!

Kakvi već jesu, “sluge pokorne”, građani se ni zbog čega ne bune, pa ni zbog poskupljenja plina, čak ako im to znači staviti “plombu” na ventil i zaboraviti, primjerice, grijanje jer mnogi to već rade i prije poskupljenja. Srećom, šoping-centri i tramvaji još se griju pa kad im dosadi smrzavanje u vlastitom domu, mogu s knjigom u ruci krenuti u “odmrzavanje” na grijanom tramvajskom stolcu ili slobodnoj klupici ako im ne smeta preveliki “šoping-moving” sugrađana.

Da je rečeni ministar barem ostao na toj šturoj rečenici o poskupljenju, lakše bi sjela ta gorka pilula. No, vrag mu nije dao mira pa je nastavio “tješiti” već umorne građane koji sve teže plaćaju osnovne režije konstatacijom da će, eto, po kućanstvu u prosjeku to značiti oko 20 kuna mjesečno, a to će uštedjeti smanjenim PDV-om na neke prehrambene proizvode od početka ove godine! Istina, kad se snižavao rečeni PDV, pričala se druga bajka, ona o tome kako će si oni s manje kuna u džepu moći priuštiti koju jabuku više, odnosno “imati vše za svoju zdravu prehranu”.

Kratko je trajalo veselje što je pokoja kuna ostajala moguće i u džepu. Ministar se pobrinuo da “ostave svaku nadu...” da će “idila” s nižim PDV-om potrajati. Od travnja jabuku viška u košari zamijenit će plaćanje skupljih kubika plina. Ministar Ćorić u tim je opravdanjima viših cijena energenata i brizi za džep građana nevjerojatno podsjetio na Mariju Antoanetu i njezinu “povijesnu” poruku. Njegov bi “prijevod” bio - ako nemate za jabuku, imate za plin!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:59