IZA KULISA

Miro Cerar je ljut i prijeti, ali uzalud

Slovenian Prime Minister Miro Cerar addresses the 72nd United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York, U.S., September 21, 2017. REUTERS/Lucas Jackson
REUTERS

Dakle, sada znamo: Slovenija će ucjenjivati Hrvatsku. Opet. Bez obzira na to što im se to jednom obilo o glavu. Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar iz New Yorka je poručio da ćemo u Schengen ući kad prihvatimo odluku Arbitražnog suda o granici. Onoga suda na kojem su se slovenska agentica i slovenski sudac dogovarali protivno svim pravilima postupka. I što je najvažnije od svega, a preko čega svi u Ljubljani šutke prelaze: Slovenija nikad nije zanijekala da su njezini predstavnici kompromitirali arbitražni proces.

Patilo ih je samo tko je uspio prisluškivati dvoje slovenskih predstavnika (sada i to znamo - bila je to hrvatska služba, što je dodatno izludjelo Ljubljanu). O ilegalnom djelovanju slovenske strane (nisu sudac i agentica djelovali na svoju ruku) Cerar šuti kad govori o “vladavini prava”. Raditi protivno dobroj međunarodnoj praksi očito je dopušteno kad je u interesu Slovenije. Tada se ne pozivamo na “vladavinu prava”.

Granicu su Slovenija i Hrvatska davno trebale riješiti, ali to je jedno od rijetkih mjesta gdje se niti jednoj hrvatskoj vladi ne može ništa prigovoriti (kad je riječ o sporazumu Račan-Drnovšek, prigovoriti se mora nekim liderima tadašnje Vladine koalicije koji su ga uništili). Ljubljana je uvijek imala nerealne, katkad i nemoguće zahtjeve.

Cerarovo je ponašanje jasno. U njegovu je premijerskom mandatu došlo do kompromitacije arbitraže i jasnog hrvatskog stava da ne priznajemo sudsku odluku. Nije uspio uvjeriti Bruxelles da je Hrvatska kriva. Tužio nas je i središnjem sudu EU. Iako je riječ o bilateralnom pitanju. I sve je to imalo utjecaja na gubitak izbora i vlasti. Pa je čovjek ljut i prijeti.

Schengen je Hrvatskoj najmanje godinu dana daleko. Vjerojatno i više. Ali u Ljubljani moraju biti svjesni da onoga trenutka kad se donese politička odluka da Zagreb uđe u Schengen, Slovenija tu neće moći učiniti ništa taman da se postavi na trepavice.

Izdvajamo