IZA KULISA

MOŽE LI GRABAR-KITAROVIĆ BEZ DESNICE DO DRUGOG MANDATA Mislila je da će dirigirati desničarskim orkestrom, ali nije shvatila ključnu stvar

Zagreb, 030419
Ured predsjednice, Pantovcak 241.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic primila izaslanstvo Pocasnog bleiburskog voda.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Iako je u anketama još u vodstvu, Kolinda Grabar-Kitarović ne može ni blizu spokojno čekati početak predsjedničke kampanje. Za vrat joj puše trojac Milanović-Škoro-Kolakušić, a povrh svega donedavno nije mogla sanjati da će najžešći napadi na nju stizati zdesna. Prošle godine u ovo vrijeme primala je savjete Mate Radeljića, izjavljivala da je “Za dom spremni stari hrvatski pozdrav”, s Velimirom Bujancem i Tihomirom Dujmovićem dogovarala medijske istupe, a Predsjednički ured bio je pokrovitelj skupova koje su organizirali katolički fundamentalisti.

Onda je zimus - kako bi zadržala potporu HDZ-a i Andreja Plenkovića - dala otkaz Radeljiću, raskinula s Bujancem i, najednom, “shvatila” da je ZDS “zauvijek kompromitiran”. Naravno da je takav kopernikanski obrat na desnici doživljen kao izdaja i sada, od Suverenista Ruže Tomašić, Hrasta, pa preko Đapića, Hasanbegovića i Brune Esih, jednoglasno najavljuju kako će se svesrdno potruditi da Kolinda bude poražena na predsjedničkim izborima, a onda na parlamentarnima i Plenkovićev HDZ. Desnica se, ukratko, ponaša poput ostavljene ljubavnice koja traži osvetu. I ne treba a priori odbaciti njihove prijetnje s obzirom na to da je upravo ta ekipa, zajedno s militantima iz šatora u Savskoj, uvelike pomogla u Kolindinu i HDZ-ovu maršu na vlast.

Izgleda da se ovdje povijest stvarno ponavlja. Jer, prije četiri godine poklič “Oba su pala” najavljivao je rušenje svim sredstvima Ive Josipovića i Vlade Zorana Milanovića, dok se sada odnosi na Kolindu i Plenkovića. Predsjednica je sama kriva, mislila je da će dirigirati desničarskim orkestrom, ne shvaćajući da ustašonostalgičari i radikali ni u kojim uvjetima nisu dobro društvo. U idućim mjesecima morat će pokazati ogromnu dozu političke spretnosti kako bi kompenzirala raskid s desnicom i osigurala drugi mandat na Pantovčaku.

Izdvajamo