IZA KULISA

MOŽE LI GRABAR-KITAROVIĆ BEZ DESNICE DO DRUGOG MANDATA Mislila je da će dirigirati desničarskim orkestrom, ali nije shvatila ključnu stvar

 Damir Krajač / CROPIX

Iako je u anketama još u vodstvu, Kolinda Grabar-Kitarović ne može ni blizu spokojno čekati početak predsjedničke kampanje. Za vrat joj puše trojac Milanović-Škoro-Kolakušić, a povrh svega donedavno nije mogla sanjati da će najžešći napadi na nju stizati zdesna. Prošle godine u ovo vrijeme primala je savjete Mate Radeljića, izjavljivala da je “Za dom spremni stari hrvatski pozdrav”, s Velimirom Bujancem i Tihomirom Dujmovićem dogovarala medijske istupe, a Predsjednički ured bio je pokrovitelj skupova koje su organizirali katolički fundamentalisti.

Onda je zimus - kako bi zadržala potporu HDZ-a i Andreja Plenkovića - dala otkaz Radeljiću, raskinula s Bujancem i, najednom, “shvatila” da je ZDS “zauvijek kompromitiran”. Naravno da je takav kopernikanski obrat na desnici doživljen kao izdaja i sada, od Suverenista Ruže Tomašić, Hrasta, pa preko Đapića, Hasanbegovića i Brune Esih, jednoglasno najavljuju kako će se svesrdno potruditi da Kolinda bude poražena na predsjedničkim izborima, a onda na parlamentarnima i Plenkovićev HDZ. Desnica se, ukratko, ponaša poput ostavljene ljubavnice koja traži osvetu. I ne treba a priori odbaciti njihove prijetnje s obzirom na to da je upravo ta ekipa, zajedno s militantima iz šatora u Savskoj, uvelike pomogla u Kolindinu i HDZ-ovu maršu na vlast.

Izgleda da se ovdje povijest stvarno ponavlja. Jer, prije četiri godine poklič “Oba su pala” najavljivao je rušenje svim sredstvima Ive Josipovića i Vlade Zorana Milanovića, dok se sada odnosi na Kolindu i Plenkovića. Predsjednica je sama kriva, mislila je da će dirigirati desničarskim orkestrom, ne shvaćajući da ustašonostalgičari i radikali ni u kojim uvjetima nisu dobro društvo. U idućim mjesecima morat će pokazati ogromnu dozu političke spretnosti kako bi kompenzirala raskid s desnicom i osigurala drugi mandat na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36